GOSPODARSKI KRIMINAL

Prijavljeni muž Mije Begović i njegov sin

08.05.2009 u 16:33

Bionic
Reading

Borna Žnidarić (26) i njegov otac Željko (59), odgovorne osobe u zagrebačkom Euroingu, osumnjičeni su da su sklopili više pravnih poslova s braćom u dobi od 62, odnosno 64 godine o kupoprodaji građevinskog zemljišta u Zadru, a za to su im trebali isplatiti oko 914.900 kuna

ZADAR - To nisu učinili, iako su na sebe prenijeli pravo vlasništva nad spornim građevinskim zemljištem na predjelu Borik u neposrednoj blizini pročišćivača za otpadne vode, piše Jutarnji list.

Spor nekadašnjih vlasnika terena i Euroinga traje godinama. Još 1991. tadašnja je mjesna zajednica potpisala ugovor s Euroingom o mogućoj prodaji tog terena na kojemu je zagrebački građevinski poduzetnik Željko Žnidarić, suprug glumice Mije Begović, želio graditi stambeno-poslovni kompleks. Zanimljivo je da je tadašnja Općina Zadar u međuvremenu deposedirala privatne vlasnike zemljišta i prenijela pravo korištenja na Euroing, u biti dala pravo vlasništva, iako za taj prostor još nije bio usvojen detaljni plan uređenja.

Nije poznato ni na koji je način to izvedeno, odnosno je li zagrebačka tvrtka platila porez na promet jer je dobila u vlasništvo teren veći od 10.000 četvornih metara na vrlo atraktivnom zadarskom predjelu. Na temelju tog kupoprodajnog ugovora Euroing je postao vlasnik terena, a Žnidarić je kupovao i okolne parcele, obećavajući bivšim vlasnicima poslovne prostore u objektu koji je navodno namjeravao sagraditi. U međuvremenu je taj teren postao vlasništvo riječkog Jadran-Galenskog laboratorija.

Na taj je način, čini se, namiren dug Euroinga od 4,5 milijuna kuna prema IGH, što dodatno skriva putove novca oko tog posla.

Željko Žnidarić slovi kao uspješan poduzetnik. No, za njim se vuku tragovi brojnih afera: od Muzičke naklade, preko trgovanja žitaricama do gradnje urbanih vila na Goljaku. Stambeno-poslovni objekt koji je Žnidarić navodno želio sagraditi u Zadru nikad nije sagrađen, piše Jutarnji.

U susjedstvu je Grad Zadar uz dosta muke dobio pravo služnosti za gradnju kanalizacije na terenu koji je prije nekoliko godina olako ustupio zagrebačkom poduzetniku, a sve je to bilo potrebno za gradnju pročišćivača otpadnih voda. Desetak Puntamičana, bivših vlasnika terena, nikad nije dobilo naknadu za oduzetu zemlju, a dvojica iz policijske kaznene prijave su očito najuporniji i za svoj dio traže tih 914.900 kuna. Nakon njihove prijave mogu se očekivati i nove jer na Boriku četvorni metar terena sada vrijedi od 250 do 300 eura, a Žnidarić je od Grada Zadra besplatno dobio teren veći od 10.000 četvornih metara.

U Žnidarićeve afere spadaju vile na Goljaku (naređeno uklanjanje bespravno sagrađenih dijelova), napad šipkom (maskirani batinaš napao Žnidarića na parkiralištu ispred ureda njegove građevinske tvrtke Ining na Vrbiku), prevareni stanari (najavili osnivanje udruge želeći pravno dokazati navodne Žnidarićeve kriminalne radnje), zapaljen auto (U blizini Žnidarićevih zgrada na Vrbiku zapaljen mu je Mercedes E klase) i ovrha (zbog poreznog duga tvrtke Ivar, koja je s tvrtkom Ining bila investitor gradnje vila).