CROATIA BANKA U POŽEGI

Prijavila kriminal i dobila otkaz

03.04.2009 u 09:09

Bionic
Reading

Vesni Majer, referentici prodaje u podružnici Croatia banke u Požegi, koja je ukazala na fiktivne uplate i isplate, kojima je država oštećena za oko milijun kuna, u srijedu 1. travnja uručen je otkaz ugovora o radu. Troje vinogradara u dogovoru s direktorom poslovnice lažnim si je uplatama i isplatama novca priskrbilo nepripadajući PDV

POŽEGA - Otkaz je napisan 26. ožujka, točno na dan kad je Jutarnji list prvi put zatražio odgovor Uprave Croatia banke o fiktivnim gotovinskim uplatama i isplatama, piše Jutarnji list.

Skandal je Upravi prijavila upravo Vesna Majer, navodeći kako joj je, sad već bivši direktor požeške podružnice, Tomislav Didović, osobno naredio i diktirao provođenje transakcija bez obzira na to što nije bilo nikakve stvarne gotovinske isplate ili uplate.

“U srijedu 1. travnja, na kraju radnog vremena, u 15.30 v.d. direktorica podružnice Silvana Mach prišla mi je i uručila otkaz. Bilo mi je jasno da ću dobiti otkaz. Danima prije toga na mene su činili pritisak tražeći da sastavim izvještaj u kojem će stajati kako je transakcija obavljena legalno, uz polaganje i podizanje gotovine. Odbila sam to i sastavila izvještaj u kojem sam navela da nikakve gotovine nije bilo i da su sve transakcije 29. prosinca prošle godine bile fiktivne, bez gotovine. Navela sam da me na to prisilio Didović i da je on osobno diktirao iznose uplata i isplata', kaže Vesna Majer.

V. Majer kaže kako je sve to znala i kontrolorka Mirjana Tkalec koja je autorizirala transakcije.

Vesna Majer kaže za Jutarnji da fiktivna isplata i uplata gotovine obavljena 29. prosinca prošle godine nije bila jedina. Zna za još jednu, od 30. travnja 2008. godine u kojoj je sudjelovala ista ekipa. Kaže da je nedavno, nakon smjene direktora Didovića, bio nov pokušaj fiktivnih transakcija, no da je to odbila provesti.

Dodaje i već poznati slučaj falsificiranja službenih dokumenata banke kojima je bivši direktor htio pogodovati svom ocu u oslobađanju plaćanja zdravstvene participacije.

'Još u lipnju prošle godine upoznala sam Brunu Nikolaša, voditelja službe upravljanja ljudskim potencijalima, ali i predsjednika uprave Croatia banke, Ivana Purgara, o kriminalu u požeškoj podružnici. Ništa nisu učinili, ali je tada u banku stiglo naređenje da se motri na sve moje pogreške i da se svaka sitnica prijavi u Zagreb', priča Vesna Majer.

Tada je, kaže Vesna Majer za Jutarnji list, počelo šikaniranje i neviđeni mobbing kome je bila svakodnevno izložena. Zbog toga je, da bi zaštitila svoja prava i svoje dostojanstvo, podnijela tužbu protiv Croatia banke, a sudski je postupak u tijeku.

Kao razlog otkaza Vesni Majer navodi se 'neovlašteno iznošenje informacija o priljevu sredstava na žiroračun klijentice Nevenke Marković' te pogreška u plaćanju virmana iste klijentice Croatia banke. Ta pogreška u plaćanju virmana dogodila se 26. ožujka 2007., a klijentica je prijavu banci podnijela dvije godine kasnije (!), 2. ožujka 2009.