U BLIZINI ZAŠTIĆENOG JELKUŠA

Prijave zbog iskapanja šljunka na Dravi

27.12.2010 u 15:44

Bionic
Reading

Inspekcije Ministarstva kulture i Hrvatskih voda Državnom odvjetništvu i Državnom inspektoratu prijavile su nezakonito iskapanje šljunka na Dravi kod Pitomače, a lokaciju u blizini zaštićenog Jelkuša posjetila je i državna vodopravna inspekcija

Zaštićen kao značajni krajobraz i dio Nacionalne ekološke mreže, Jelkuš je stanište brojnih vrsta životinja, ali njegov šljunčani sprud Hrvatske vode namjeravaju iskopati.

Kako je pisao tportal, odobrenje za taj pothvat HV su zatražile od Koprivničko-križevačke županije, postupak još nije gotov, ali ekološke nevladine organizacije kopanje spruda povezuju s ilegalnim šljunčarenjem u blizini. Udruga za promicanje znanosti Baobab, Dravska liga i Zelena akcija podnijele su zato prijave inspekcijama protiv dvije tvrtke.

Nakon toga, 24. studenog, vodopravna inspekcija Ministarstva regionalnog razvoj, šumarstva i vodnog gospodarstva na lokaciji tvrtke Dravski put uz tu rijeku uočila je 'veći deponij šljunčanog materijala s otprilike 15.000 do 17.000 prostornih metara', a na mjestu tvrtke Silađić od 1.500 do 1.700 prostornih metara šljunka.

Vlasnici tvrtki inspektoru su rekli da su hrpe šljunka nastale u vrijeme prije stupanja na snagu novog Zakona o vodama i na temelju valjanih ugovora s tvrtkom Vodogradnja Varaždin d. d.

Osim toga, vodopravni inspektor naredio je Hrvatskim vodama obavljanje 'pojačanog nadzora i obilazak područja putem vodočuvara u cilju sprečavanja nezakonitih radnji i nanošenja štete državi te o svakoj utvrđenoj bespravnoj radnji izvijestiti odmah državnu vodopravnu inspekciju'.

U Dravskom putu potvrđuju da je šljunak iskopan tijekom važenja ugovora s varaždinskom Vodogradnjom i dodaju da ugovoreni posao predviđa plaćanje cijene radova u vrijednosti iskopanog materijala. Posao se izjalovio, a u tvrtki kažu da su s radovima prestali i da brodovi sada stoje u zimskom spremištu.

'Inspektori su tek nedavno 'primijetili' izvođača radova, ali trenutačno brodovi kojima iskapaju šljunak nisu radili, pa nisu mogli utvrditi prekršaj, iako na području Šašnato Polje postoji ogromna količina svježe izvađenog šljunka, baš tim brodovima', tvrdi Goran Šafarek, biolog iz Udruge za promicanje znanosti Baobab.

U slučaj se umiješala i inspekcija zaštite prirode budući da je sporno područje u blizini značajnog krajobraza Jelkuša.

'Inspekcija zaštite prirode Ministarstva kulture o svim je značajnim informacijama izvijestila Državno odvjetništvo u Virovitičko-podravskoj županiji, kao i krim-policiju PU Virovitičko podravske', saznali smo od glasnogovornice tog ministarstva Ivane Krušec