HDSSB-OVCI U NALETU

Prijave protiv Ivića i Đakića zbog lažiranja ratnog puta

19.04.2010 u 13:17

Bionic
Reading

Protiv ministra branitelja Tomislava Ivića i predsjednika HVIDRA-e Josipa Đakića HDSSB-ovci su danas podnijeli kaznene prijave zbog, tvrde, lažiranja podataka o vremenu provedenom u Domovinskom ratu

U prijavi Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, koju potpisuje predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić, piše da ministar Ivić nije pripadao sisačkoj 2. gardijskoj brigadi od 28. lipnja 1991. do 31. siječnja 1992. jer je u to vrijeme bio u valpovačkoj 107. brigadi. Tako je, kažu, bespravno stekao dodatnih 218 dana ratnog staža.

Dinko Burić je bizarnim slučajem nazvao predsjednika Hvidre i HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića koji je, tvrdi Burić, 317 ratnih dana proveo u tada nepostojećem Zapovjedništvu II. ZP OSRH – Đakovo. Burić tvrdi da je to zapovjedništvo osnovano 1992. godine, ali unatoč tome 'zajedno i istovremeno s Đakićem u toj fantomskoj postrojbi prije njezina osnivanja borilo se još 500 ljudi'.

HDSSB-ovci sve iznesene tvrdnje temelje na podacima s nedavno objavljenog web sjedišta www.registarbranitelja.com, a od Vlade su danas ponovno zatražili da objavi službeni registar branitelja kako bi se razotkrili svi lažni branitelji.

Primjer ministra Ivića i zastupnika Đakića, kažu, dokaz je organiziranog krivotvorenja podataka o braniteljskom stažu. 'Njih dvojica dio su skupine koja se svjesno udružila da bi jedni drugima krivotvorili podatke o danima provedenim u Domovinskom ratu kako bi ostvarili nepripadajuće koristi. Ta klika si je bespravno priskrbila dvostruke mirovinske staževe, pravo na stan, dobivanje dionica i slično', zaključio je Burić.

Šišljagić i Burić smatraju da se dvojica HDZ-ovaca, koje su danas teško optužili, opiru službenom objavljivanju registra branitelja jedino kako bi se prikrili lažirani podaci. 'HDZ suprotstavljanjem objavljivanju registra branitelja želi zaštititi svoje visoke dužnosnike i pripadnike pojedinih braniteljskih udruga', ustvrdio je Šišljagić.

IVIĆ PODNOSI TUŽBU ZA KLEVETU

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić je priopćio da je protiv predsjednika HDSSB-a Vladimira Šišljagića i predsjednika izvršnog odbora te stranke Dinka Burića već pokrenuo građansku tužbu zbog klevete.

Ponovio je da se odmah nakon demokratskih promjena 1990. stavio na raspolaganje hrvatskoj vlasti i 'bio imenovan zapovjednikom štaba Teritorijalne obrane bivše općine Valpova'.

U reagiranju među ostalim navodi i da se s tada manjim brojem hrvatskih domoljuba angažirao na pripremama za obranu Hrvatske i aktivnom organiziranju naoružanih dragovoljačkih skupina u Valpovštini, koje su postale vojna jezgra poslije utemeljene 107. brigade.

Prve dragovoljačke skupine dobile su oružje u jesen 1990. i počele su organiziranu vojnu obuku u tajnosti s obzirom na okolnosti, o čemu, navodi Ivić, može posvjedočiti 50-ak preživjelih sudionika tih događaja, među njima i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general pukovnik Slavko Barić, u to doba sekretar za narodnu obranu.

Svi oni imaju priznat status dragovoljaca Domovinskog rata od 1990., a ne samo Tomislav Ivić, navodi Ivić u reagiranju.

Također ističe kako je još prije dva tjedna u emisiji 'Otvoreno' opovrgnuo podatak da je bio pripadnik 2. gardijske brigade, a tada je, kaže, i na vlastitom primjeru upozorio koliko je 'registar' objavljen na internetu lažan i prepun netočnosti.