korištenje položaja

Prijava zviždača ukazuje da je Trump tražio vanjsko upletanje u izbore 2020.

26.09.2019 u 16:06

Bionic
Reading

Izvješće američkog zviždača objavljeno u četvrtak ukazuje na to da je predsjednik Donald Trump koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020., ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a, prenosi Reuters

Izvješće je objavljeno neposredno prije početka saslušanja direktora Nacionalne obavještajne službe Josepha Maguirea pred kongresnim odborom za obavještajne poslove. Maguire je tjednima odbijao izvješće poslati Kongresu.

Odbor ga je deklasificirao i objavio nakon višetjednih kontroverzi o tome pitanju koje je predsjednici Zastupničkog doma Nancy Pelosi pomoglo da pokrene službeni postupak za mogući opoziv republikanskog predsjednika.

Trump uporno tvrdi da nije učinio ništa loše.

Predsjednik odbora, demokrat Adam Schiff priopćio je uoči saslušanja da je primio deklasificiranu prijavu i da ju je objavio.

"Prijavu nije trebalo kriti od Kongresa. Ona otkriva ozbiljne prekršaje i glavni inspektor ju je ocijenio hitnom i pouzdanom", rekao je Schiff.

Prijava zviždača odnosi se na telefonski razgovor u kojem je Trump pritiskao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži Joea Bidena, najvjerojatnijeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020. i njegova sina Huntera koji je radio za plinsku kompaniju u Ukrajini.

Medijski napisi o tome razgovoru naveli su demokrate da u utorak pokrenu formalnu istragu za mogući opoziv Trumpa, optužujući ga da je tražio stranu pomoć da bi oklevetao Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika.

Zasad nema dokaza da su otac i sin Biden djelovali neprikladno.