VIJEĆE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Prijava protiv HRT-a zbog Keruma kod Stankovića

23.09.2009 u 16:51

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije odlučilo je danas Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog protiv Hrvatske radiotelevizije (HRT) zbog emisije 'Nedjeljom u dva' u kojoj je gostovao splitski gradonačelnik Željko Kerum, a u kojoj se, po ocijeni Vijeća, pogodovalo poticanju na nacionalnu nesnošljivost

ZAGREB - Dan nakon što je državno odvjetništvo zaključilo da Kerumove izjave nemaju obilježja kaznenog djela rasne i druge diskriminacije ili nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, Vijeće za elektroničke medije ustvrdilo je da je emitiranjem sporne emisije HRT prekršio odredbe Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o HRT-u koje zabranjuju da se u programu potiče i širi nacionalna, rasna ili vjerska mržnja i nesnošljivost, antisemitizam i ksenofobija, ideje fašističkih, nacističkih i drugih totalitarnih režima.

Iste zakonske odredbe, zbog čijeg će kršenja HRT biti prijavljen, zabranjuju i poticanje na diskriminaciju ili neprijateljstvo prema pojedincima ili skupinama zbog njihova podrijetla, boje kože, političkog uvjerenja, svjetonazora, zdravstvenog stanja, spola, seksualnih ili drugih određenja ili osobina.

Vijeće za elektroničke medije u priopćenju podsjeća da moguća kazna za takvo kršenje zakona može biti i milijun kuna.

Vijeće na kraju ističe da je stvar uredničke i novinarske slobode odabir sugovornika i tema te njihove obrade, no upozorava da istodobno svi novinari i urednici imaju odgovornost i dužnost odmah reagirati na neprihvatljive izjave sugovornika tijekom emisije.

Gostujući na HRT-u, Kerum je, među ostalim, izjavio kako Srbima i Crnogorcima ne bi dopustio ulazak na hrvatsko tržište "jer od njih nikada ništa dobro", te im ne bi dopustio ni da mu budu u obitelji, to jest kako "nema šanse" da mu Srbin bude zet.

Na to je jučer na sjednici Vlade RH reagirao i njezin potpredsjednik za regionalni razvoj, obnovu i povratak Slobodan Uzelac, koji je pozvao da se donese protokol o postupanju onih koji vode javne institucije, a kojim bi se zaštitila javnost od govora mržnje. Kao primjer takvog govora naveo je "nedavnu agresivnu verbalnu poluciju gradonačelnika drugog po veličini grada u Hrvatskoj".

Nakon toga javili su se i s HRT-a navodeći kako nijedno stajalište koje gosti izgovore u nekoj od emisija ne predstavlja stajalište te kuće.

"Niti kolegij Informativnog programa Hrvatske televizije niti HRT općenito ne podržavaju netolerantne izjave i netrpeljivost koja se mogla čuti u navedenoj emisiji", priopćio je glasnogovornik HRT-a Janos Roemer.

Nakon što im se Kerum pismeno očitovao da nije imao namjeru vrijeđati na nacionalnoj osnovi i izrazio žaljenje zbog svojih izjava, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo zaključilo je kako nema osnova za postupak protiv splitskoga gradonačelnika jer njegove izjave ne sadržavaju obilježja kaznenog djela rasne i druge diskriminacije ili nekog drugog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Odvjetništvo je, naime, ustvrdilo kako te izjave očito nisu iznesene radi "propagiranja nacionalne mržnje i utjecaja na volju, razum, osjećaje i strasti gledateljstva".