bjesnoća

Prijatelji životinja podupiru odluku o cijepljenju pasa svake dvije ili tri godine

14.01.2021 u 14:41

Bionic
Reading

Udruga Prijatelji životinja poduprla je u četvrtak novu odluku Ministarstva poljoprivrede koja propisuje da se psi protiv bjesnoće više ne moraju cijepiti svake godine, već svake dvije ili tri godine.

Prijatelji životinja kažu da su to peticijom tražili još prije četiri godine.

"Ovo je velika vijest za sve skrbnike pasa. Konačno imamo logičnu odredbu da je cijepljenje pasa protiv bjesnoće obavezno svake dvije, pa i tri godine, koliko većina cjepiva i osigurava imunost", ističu u priopćenju Prijatelji životinja.

Kažu da je, za razliku od dosadašnje obaveze cijepljenja protiv bjesnoće pasa starijih od tri mjeseca svake godine, sada propisano da u putovnicu za kućne ljubimce i aplikaciju Lysacan mora biti upisan rok valjanosti cijepljenja u skladu s uputom proizvođača cjepiva.

Podsjećaju kako je vodeća svjetska organizacija koja okuplja veterinare malih životinja WSAVA već izdala smjernice kojih se pridržava većina država članica EU-a, a prema kojima bi pse trebalo samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva.

Kažu da se godinama zauzimaju da veterinari, veterinarska inspekcija, komunalni redari i lokalne zajednice provode sustavnu kontrolu cijepljenja i mikročipiranja pasa koja bi obuhvatila sve pse u Hrvatskoj, ali, nažalost, to u praksi izostaje. 

Prijatelji životinja smatraju i da se mikročipiranje štenaca ne bi trebalo vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće kada navrše 90 dana, kao što je sada slučaj, te pozivaju Ministarstvo poljoprivrede da propiše da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 45 dana nakon što se oštene, dakle, prije prvog cijepljenja.

Poručuju da naglasak treba biti na sveobuhvatnoj, temeljitoj i strogoj kontroli i provedbi zakona, osobito mikročipiranja pasa, što je jedini učinkovit način za bolju procijepljenost te manji broj napuštenih pasa. 

Prijatelji životinja kažu da je većina zemalja zapadne i srednje Europe slobodna od bjesnoće još od prijelaza u 21. stoljeće, a zadnji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj bio je u proljeće 2014., samo tri godine nakon početka provedbe nacionalnog programa oralnog cijepljenja protiv bjesnoće.

Iz te udruge pozivaju lokalne zajednice i građane da postupaju u skladu sa zakonom i na odgovornu skrb o životinjama radi zaštite javnoga zdravlja, zdravlja životinja i manjeg napuštanja životinja.