NIKOLA GRMOJA:

'Prijatelji Vrdoljak i Brkić dogovorili su koaliciju HNS-a i HDZ-a'

02.05.2017 u 18:25

Bionic
Reading

Mostov politički tajnik i saborski zastupnik Nikola Grmoja izjavio je da će tajming glasovanja o opozivu predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova ovisiti o sutrašnjoj raspravi o (ne)povjerenju ministru financija Zdravku Mariću. Nakon izjave HDZ-ova potpredsjednika Sabora Željka Reinera, Grmoji je očito da HDZ nema potrebnu većinu u Saboru, što znači da je premijer Andrej Plenković prevario građane i Most u takvoj situaciji 'neće dopustiti smjenjivanje ministara i predsjednika Sabora'

Pozivajući se na očitovanja ustavnopravnih stručnjaka po društvenim mrežama - Sanja Barić poručila je da bi razuman ustavnopravni redoslijed glasovanja bio sljedeći: prvo o Zdravku Mariću, potom o novim ministrima, treće o Boži Petrovu - Grmoja napominje da će se u srijedu vidjeti ima li premijer većinu, te ga ujedno poziva da što prije predloži nove ministre. 

'Očito je sada nakon izjave Reinera da HDZ nema većinu o kojoj je govorio premijer i prevario je građane. Danas smo svjedočili pokušaju uzurpacije Vlade i Sabora, ali Božo Petrov je iskontrolirao situaciju. Vidjet ćemo tko će sutra kako glasati i ima li premijer većinu ili nema... Sve je izglednije, osim ako se nešto obeća i ako se netko slomi, da većine nema. Ako su tražili ostavku Karamarka nakon neuspješnog preslagivanja, onda mislim da i premijer Plenković treba dati ostavku i ispričati se zbog destabilizacije sustava', kazao je Grmoja.

Na pitanje novinara kada će se održati glasanje o opozivu Bože Petrova, odgovorio je da to ovisi o tome što će se sutra događati. No 'Božo Petrov neće sigurno dopustiti da Hrvatski sabor ostane bez predsjednika Sabora, a nema većine koja bi izabrala novog predsjednika Sabora'.  

'Definitivno izgubljena' predsjednička pozicija Bože Petrova

'Vrlo je izvjesno da će ta točka doći na dnevni red i da će Božo Petrov otići s pozicije i ona je definitivno izgubljena, ali nećemo dopustiti da netko bez saborske većine smjenjuje ministre i predsjednika Sabora', napomenuo je Grmoja. 

Naglasio je da je dogovorena koalicija HDZ - HNS te da će to naštetiti HNS-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Zagreba Anki Mrak Taritaš.

'Svima je jasno da je ta koalicija dogovorena, ali je pitanje kad će se realizirati', ustvrdio je Grmoja, dodajući da je do te koalicije došlo 'zbog prijateljstva Ivana Vrdoljaka i Milijana Brkića i njihovih poslovnih veza oko PPD-a'. 

Promptno je reagirao Vrdoljak, objavljujući na svom profilu na Facebooku da 'Petrovljev trbuhozborac Grmoja ne prestaje lagati, pa tako ponovno širi fake news o dogovoru HNS-a i HDZ-a'.  

Ranije, Grmoja je u gotovo praznoj sabornici predstavio konačnu verziju izmjena Zakona o arhivskoj građi i arhivima, pitajući se kome je u interesu zaustaviti donošenje tog zakona. U raspravi o Mostovu prijedlogu dopune Zakona o HRT-u, u kojoj su sudjelovali samo zastupnici Mosta, Grmoja je ustvrdio da će promjenama biti oštećeni oni koji su uključeni u plan destabiliziranja Hrvatske.

Most predlaže dopune zakona o HRT-u prema kojima bi javna radiotelevizija, umjesto posredstvom odvjetničkih ureda, sama provodila postupak prisilne naplate HRT pristojbe.

'Oni koji će biti oštećeni ovim prijedlogom Zakona direktno su uključeni u plan destabiliziranja Hrvatske, micanje Mosta iz Vlade kako bi se zataškao kriminal u Agrokoru', ustvrdio je Grmoja.

'Ovim prijedlogom će Hanza Media i Hanžeković ostati bez milijuna kuna koje je do sada uzimao 'preko leđa' hrvatskih građana koji su morali ovrhe plaćati odvjetnicima i javnim bilježnicima', dodao je.