ŠTO ĆE REĆI MORH?

Prijatelj generala Kruljca pljačkao banke i pošte

16.05.2011 u 13:05

Bionic
Reading

Ivana Dešića (34), prijatelja generala Mladena Kruljca, policija sumnjiči da je zajedno s okorjelim kriminalcem Andrijom Kljajićem (47) odgovoran za krvavu pljačku poslovnice Privredne banke Zagreb u Slavonskom Brodu 12. svibnja. Taj dvojac policija povezuje i s nizom pljački počinjenih u tom gradu u posljednjih šest mjeseci

Kako doznaje Jutarnji list, policija provjerava informacije prema kojima je tandem Dešić-Klaljaić opljačkao Credo banku i poštu u Zrinjskoj ulici u Brodu te obližnju zlatarnicu. Naime, prema opisima očevidaca, pljačku Credo banke 31. siječnja ove godine u jutarnjim su satima izvela dvojica maskiranih razbojnika na način koji u cijelosti podsjeća na nedavnu pljačku PBZ-a. U banku su upali nedugo nakon početka radnog vremena, savladali zaštitara te prijeteći oružjem od svih nazočnih zatražili da legnu na pod, a od jedne djelatnice da otvori sef. Kad su ga ispraznili, jedan je pljačkaš bankovnu službenicu udario nogom u glavu.

Činjenicu da se niz pljački u tri tjedna dogodio u istoj ulici u širem centru Slavonskog Broda neki izvori Jutarnjeg povezuju i s propustima brodske policije te moćnim prijateljima Ivana Dešića, zbog čega je on godinama zaštićen od kaznenog progona. Dešić je prijatelj i pratitelj, po nekim medijima tjelohranitelj, generala Mladena Kruljca, zapovjednika kopnenih snaga HV-a. Podsjetimo, u posljednjoj pljački banke Kljajić je pri pokušaju bijega ranjen i uhićen, a za Dešićem policija još uvijek traga. Sumnja se da je pobjegao na područje susjedne Bosne i Hercegovine.

Kljajića je u subotu u bolničkoj sobi ispitao istražni sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu, Mirko Svirčević. 'Kljajića sam ispitao na temelju podnesene kaznene prijave protiv obojice. Svjestan je i razumio je kaznenu prijavu, a u nazočnosti svog branitelja branio se šutnjom', rekao je istražni sudac. Kazao je da je drugi pljačkaš, kako potvrđuju ranije pretpostavke, Ivan Dešić (34), za kojim policija još uvijek traga.

U BiH se proteklih devet godina krio i Andrija Kljaić, za kojim je bila raspisana međunarodna tjeralica. On je zbog razbojstva u poslovnici PBZ-a u Oriovcu u prosincu 2002. i pucanja na službene osobe bio u odsutnosti osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. Također, banjalučka ga policija tereti i za pljačku banke u zagrebačkoj Dubravi u prosincu prošle godine. Tada je ubijen zaštitar, a ukradeno je nekoliko desetaka tisuća eura.

General čest gost crnih kronika

Ime generala Kruljca već dužni niz godina se provlači kroz rubrike crne kronike u izvještajima o nasilničkim izgredima po lokalima. Ljude, pak, s kojima je povezan general Kruljac sumnjiči se za počinjenje različitih kaznenih djela. General Kruljac je primjerice bio prisutan kad je spomenuti Ivan Dešić prije tri godine u zagrebačkom narodnjačkom klubu Nec ničim izazvan, udario je šakom u nos poslovođu lokala koji je sjedio na terasi i pušio.

Kruljca je 2003. godine za zlostavljanje i prijetnje smrću javno u Nacionalu prozvao Tomislav Opačak, slavonskobrodski poduzetnik. 'Nakon što mi je prijetio pištoljem s ugraviranom posvetom Gojka Šuška, general Kruljac i njegovi ljudi su me tukli gotovo sat vremena na pustoj cesti uz Savu', ispričao je Opačak. Istaknuo je kako su tada uz Kruljca bili njegov tjelohranitelji Ivan Dešić i vozač, koji mu je ujedno i rođak, stanoviti Cuga.

Nekadašnjim visokim časnicima Hrvatske vojske i bivšim dužnosnicima Ministarstva obrane već su godinama poznate šokantne priče o nasilničkom ponašanju generala Mladena Kruljca, no navodno bi tada Glavni stožer zatražio da mu se dostave podaci o sigurnosnoj provjeri generala i sve bi završilo na tome. Budući da je dogurao do funkcije zapovjednika kopnenih snaga, čini se da incidenti i skandali nisu nimalo naškodili u napredovanju u vojnoj hijerarhiji Hrvatske vojske.