VIDAS O HRVATSKO-SLOVENSKOM SPORU

Prihvatljiva samo rješenja temeljena na međunarodnom pravu

16.06.2009 u 13:27

Bionic
Reading

Komentirajući po svemu sudeći izmijenjeni prijedlog povjerenika za proširenje EU-a Ollija Rehna, poznati stručnjak za međunarodno pravo dr. Davor Vidas izjavio je danas Hini da je, bez obzira što mu pojedinosti tog novog prijedloga nisu poznate, u svakom slučaju prihvatljiv samo onaj prijedlog koji će voditi rješenju hrvatsko-slovenskoga razgraničenja isključivo utemeljenom na međunarodnom pravu

S tim u vezi, Vidas je izjavio kako podržava dosljedno zauzimanje hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića za prihvaćanje samo takvog rješenja.

Osvrćući se na jučerašnju izjavu povjerenika Rehna, da je sada došao 'trenutak istine' u hrvatsko-slovenskom sporu, Vidas je izjavio da bi to doista mogao biti 'trenutak istine', ali ponajviše za samu EU, jer će na primjeru ponuđenog prijedloga za put prema rješenju hrvatsko-slovenskog razgraničenja ujedno pružiti odgovor na pitanje je li 'vladavina prava', odnosno međunarodno pravo, načelo što ga Unija ne samo proklamira nego i primjenjuje u praksi.

'Ako se predloženo rješenje u potpunosti oslanja na primjenu međunarodnog prava, onda se i na ovom slučaju potvrđuje da je proklamacija 'vladavine prava' istinita i u praksi Unije', smatra Vidas. Ako, međutim, predloženo rješenje nije takvo, nego bi, naprotiv, moglo otvarati put, osim pravnih, i izvanpravnim rješenjima, onda bi se moglo postaviti jedno mnogo složenije pitanje, a to je, kako napominje, pitanje legitimnosti Unije da, u ovom ali i drugim pitanjima, zahtijeva zauzimanje za ''vladavinu prava' od država kandidatkinja za članstvo.

Po Vidasovu mišljenju, tako otvoreno pitanje bi, u konačnici, doista moglo voditi 'trenutku istine' o Europskoj uniji kao jamcu stabilnosti u odnosima među državama na širem području bivše Jugoslavije.

'Zato zasigurno nisu prihvatljivi oni prijedlozi koji uvode improvizacije i otvaraju mogućnosti raskrižja politike i prava, jer razne 'ceste' na takvim 'raskrižjima' vode u vrlo neizvjesnim pravcima', smatra Vidas.

Međunarodno pravo je stoga, kako naglašava, mnogo više od pravne forme za rješenje graničnog spora; ono je jedini pouzdani jamac dugoročne stabilnosti u odnosima među državama nastalima raspadom bivše Jugoslavije.

Davor Vidas svjetski je priznati stručnjak za međunarodno pravo. Direktor je Odjela za pomorstvo i pravo mora u Institutu Fridtjof Nansen u Oslu, član Međunarodnog savjeta Instituta za pravo mora pri američkom Sveučilištu Berkeley, te supredsjedatelj Grupe pravnih stručnjaka za Sredozemno more pri Svjetskoj uniji za zaštitu prirode (IUCN).

Školska knjiga je u travnju ove godine objavila njegovu knjigu 'Hrvatsko-slovensko razgraničenje - međunarodno pravo je crta ispod koje se ne ide', a vodeći međunarodni znanstveni časopis za pravo mora 'International Journal of Marine and Costal Law' u prvom svojem ovogodišnjem broju objavio je Vidasovu studiju 'Konvencija UN-a o pravu mora, Europska unija i vladavina prava - što se događa u Jadranskome moru?'.