pokretač proizvodnje

Prihvaćen model strateškog partnerstva Grada Zagreba i države za Imunološki zavod

30.05.2018 u 17:01

Bionic
Reading

Vlada je u srijedu na sjednici zaključkom prihvatila prijedlog modela strateškog partnerstva države s Gradom Zagrebom za pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu d.d. (IZ), a tim će se modelom, vjeruje premijer Andrej Plenković, pokrenuti proizvodnju i održivost Imunološkog zavoda

Vjerujem da će ovaj prijedlog pokrenuti proizvodnju i održivost Imunološkog zavoda, rekao je Plenković na sjednici na kojoj je model strateškog partnerstva predstavio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić.

"Predloženi model bio bi temelj strateškog partnerstva i okvir za daljnje reguliranje međusobnih odnosa, a Grad Zagreb ušao bi u strateško partnerstvo putem dokapitalizacije Imunološkog zavoda d.d. - najjednostavniji i najbrži način za pribavljanje financijskih sredstava potrebnih za podmirenje vjerovnika trgovačkog društva i provedbu postupaka vezanih uz potrebna ulaganja u postrojenja, opremu i druge oblike imovine sa svrhom nastavka proizvodnje na postojećoj lokaciji i pripreme za proizvodnju u novoj tvornici", istaknuo je Plazonić.

Partnerstvo s Gradom Zagrebom u jednakim vlasničkim udjelima, dodao je, omogućit će pokretanje proizvodnje s ciljem opstanka IZ i nastavka obavljanje djelatnosti koja je od strateškog važnosti za RH i zdravlje njezinih građana.

Vlada je tako zaključkom zadužila Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvo financija da u roku 30 dana pripreme i predlože joj na donošenje akte u vezi strateškog partnerstva.

S obzirom na to da u ovom trenutku postoje dvije pravne osobe - trgovačko društvo Imunološki zavod d.d. i ustanova Imunološki zavod, Vlada je Ministarstvo državne imovine zadužila da u roku 15 dana predloži donošenje odluke kojom se prekida postupak preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva Imunološki zavod, a koji do sada nije u cijelosti proveden.

Ministarstvo zdravstva zadužila je pak da joj u roku 30 dana predloži donošenje nacionalnog plana opskrbe krvnim derivatima.