POSLOVANJE ZG ARENE U 2010. GODINI

Prihodi su bili 7, a rashodi 6,9 milijuna kuna

11.01.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Prihodi i rashodi Arene nisu nikakva tajna. U 2010. godini Arena je zaradila sedam milijuna kuna, dok su rashodi bili oko 6,9 milijuna', kazao je direktor Arene Zagreb Tomislav Pervan

Tako je, čini se, riješen misterij iz kojega je jasno da novac od zarade u prošloj godini nije mogao biti dostatan za pokrivanje operativnih troškova (8,9 milijuna kuna), a kamoli za smanjenje godišnje rate (7,2 milijuna eura).

Dok gradonačelnik Milan Bandić propituje gdje je novac od zarade, Pervan, koji je na mjestu direktora početkom listopada prošle godine zamijenio gradonačelnikova čovjeka Zdenka Antunovića, odgovara da je novac otišao na režijske troškove.

'Struja voda, grijanje, troškovi osoblja. Sve to košta. Novac nije nestao. Morate uzeti u obzir i da je prošle godine od 56 događaja u Areni bilo desetak rukometnih utakmica i dva događaja koji su za njihove organizatore besplatni, a trošak za to mora netko mora platiti.

Sve to padalo je na račun ZGH-a. Takvog troška prošle godine bilo je oko 1,2 milijuna kuna. Jedan događaj u Areni je u startu 130 tisuća kuna', ističe Pervan i dodaje da on nije zato da se klubovima zabrani besplatno igranje u Areni.

'Klubovi mogu igrati besplatno, ali treba znati na čiji teret to ide. Ne može sve ići na teret ZGH. Može se postaviti i određena, niža cijena za klubove, a kad zarada Arene bude dovoljno velika, neka onda bude besplatno. Postoje različiti modaliteti', mišljenja je Pervan.

Prvi čovjek najveće dvorane u državi ne krije nezadovoljstvo konceptom rada Arene koji je zatekao i mišljenja je da se puno toga može unaprijediti.

'Koncept je bio loše složen. S jedne strane, ulazni troškovi su visoki, a dnevni najam Arene postavljen je nisko. Ovisno o događaju, on se kretao između 130 i 180 tisuća kuna.

Prigovara nam se da ne koristimo dovoljno ugostiteljske mogućnosti, a s druge strane svi sadržaji kad se Arena gradila prebačeni su u obližnji centar. Ljudi odu na piće prije koncerta u obližnji šoping centar, dođu u dvoranu, budu na događaju i odu jer se nemaju zbog čega zadržavati', kazao je Pervan.

O ideji Duška Ljuštine po kojoj Arena ne bi trebala imati fiksnu najamninu, već bi trebala uzimati postotak od prodanih ulaznica, Pervan kaže kako se ona može uzeti u razmatranje.

'Takva odluka se ne donosi preko noći jer nije cijena ulaznice za svaki koncert ista, pa u konačnici nije ni prihod. Na takav način radi Arena u Beogradu, ali ona ima i veliki broj zaposlenih ljudi', zaključio je Pervan uz dodatak da će uskoro predložiti novi koncept rada Arene Zagreb.