PRVI PUT U DEVET GODINA

Prideovci ne smiju marširati po cesti!

18.06.2010 u 13:51

Bionic
Reading

Grad Zagreb nije dopustio zaustavljanje prometa i natjerao je sudionike ovogodišnjeg Zagreb pridea da hodaju nogostupima, prvi puta u devet godina Povorki ponosa

Prema njihovom mišljenju, policija će pokušati smanjiti vidljivost skupa tako što će ih provesti Trgom bana Jelačića – iza kioska. 'Radi se o nedvojbenim pokušajima opstrukcije naših prava i smanjenja vidljivosti Zagreb Pridea', stoji u priopćenju organizatora.

Povorka ponosa
LGBTIQ osoba Zagreb Pridea 2010. počinje u subotu 19. lipnja u 14 sati na Trgu žrtava fašizma. To je središnji događaj ovogodišnjeg Zagreb Pridea, a tema ovogodišnje Povorke ponosa je sloboda seksualnog izražavanja te različitost i bogatstvo seksualnih i tjelesnih praksi pod sloganom 'Hrvatska to može progutati'.

Organizatori apeliraju na ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka i Policijsku upravu zagrebačku, kao i policijske djelatnike zadužene za osiguranje da se drže svih zakona Republike Hrvatske, što prošle godine, kao što je poznato, nije bio slučaj. To se posebno odnosi, navode, na postupanje po Zakonu o suzbijanju diskriminacije koji u čl. 1. strogo zabranjuje diskriminaciju po spolnoj orijentaciji, rodnom izražavanju i rodnom identitetu.

'Mi, građanke i građani RH, očekujemo da policija postupa prema nasilju potaknutom homofobijom, kao i prema homofobnom govoru mržnje. Ukoliko se kao i lani zaore fašistički zborovi, bude urlalo: 'Ubij, ubij pedera!' i 'Pedere u logore', smatrat ćemo odgovorim Ministra unutrašnjih poslova i policiju koji su dužni spriječiti diskriminaciju i govor mržnje i postupati po zakonima', poručili su iz Zagreb pridea.

Od Vlade Republike Hrvatske, kako stoji u Rezoluciji, traži se da 'osudi i procesuira političku mržnju i nasilje protiv manjina i poziva na provedbu Zakona o suzbijanju diskriminacije'. Kao negativan primjer i razlog za zabrinutost ističe se nasilje na Zagreb Prideu 2009. godine.

Pozivaju sve građanke i građane da svi dignemo naš glas i marširamo protiv fašizma, rasizma, nacionalizma, šovinizma, ksenofobije, homofobije, transfobije.

Povorka ponosa i javni skup teći će ovim redom:

14 sati - početak okupljanja na Trgu žrtava fašizma. Druženje i zagrijavanje.

15-16 sati - Povorka ponosa kreće se centrom grada, ulicama koje ćemo prigodno preimenovati:

Račkoga (Bipsić Straße) – Trg hrvatskih velikana (Lezbožedni trg) – Jurišićeva (Trans aleja) –
Trg bana Jelačića (Trg Stonewallske pobune) – Gajeva (Gayeva ulica) – Tesilna (Ulica Zagreb Pridea) – Zrinjevac (Park Ponosa).

Predviđena su tri zaustavljanja: na Trgu burze, Trgu bana Jelačića i na skretanju iz Tesline u Park Zrinjevac.

Na Trgu bana Jelačića, ispod zastava duginih boja, masovno će se ljubiti ili grliti, već kako se tko bude u tom trenutku osjećao. Tako će proslaviti slobodu seksualnog i rodnog izražavanja i bogatstvo i mnogostrukost tjelesnih praksi svih ljudi.

16 sati - javni skup 'Hrvatska to može progutati!' i prigodni govori u Parku Zrinjevac

16.45 sati - zabavni program i koncert.