CRNA POGREŠKA AUSTRIJSKIH MEDIJA

Priču o mrtvoj prostituki ilustrirali fotkom žive cure

02.09.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Brzopleti novinari nekoliko jakih austrijskih redakcija tekst o ubijenoj prostitutki u Beču, Slovakinji Lucii R. ilustrirali su fotografijom Lucie R. iz Slovačke koju su našli na Facebooku – no radilo se o živoj i zdravoj studentici koju su odmah počeli nazivati šokirani prijatelji. Slučaj je završio na sudu, a studentica Lucia može očekivati pobjedu i dobru novčanu naknadu

Najveća društvena mreža svijeta, Facebook, odavno izaziva kontroverze oko toga kako i koliko na njoj korisnici izlažu svoju privatnost milijunima drugih ljudi. Mediji su također masovno prisutni na Facebooku, koji je za novinare postao još jedan izvor informacija. Ipak, slučaj iz Austrije pokazuje da sve što se medijski upotrebljava s Facebooka treba pažljivo provjeriti, jer vas u suprotnom može sustići masna tužba za odštetu.

Kada se Slovakinja Lucia R. ovog ljeta vratila s godišnjeg odmora, dočekali su je u Bratislavi prijatelji te joj priopćili da je mrtva. I ne samo da je mrtva, nego je ubijena! A ubijena je jer se bavila prostitucijom. Tako su pročitali u austrijskim novinama Heute, Krone Zeitung, Kurier i Österreich, gdje je članak u crnoj kronici ilustrirala fotografija Lucije R. koja se može naći na Facebooku. Jedino što su mlada Slovakinja i prostitutka ubijena u Beču (čijeg je ubojicu tamošnja policija u međuvremenu uhapsila) imale zajedno jest ime i prezime - Lucia R. No brzopleti novinari očito nisu dovoljno istražili čije to fotografije gledaju na Facebooku kada su otkrili profil Lucije R., te su ih objavili ilustrirajući svoju priču iz kriminalnog miljea.

Dnevnicima Krone Zeitung i Heute identitet osobe na fotografiji navodno je potvrdio neimenovani susjed, a Kurier se pozivao na policijske izvore. Tako je studentica iz Bratislave u Beču osvanula kao ubijena prostitutka čak šest puta u tiskanom izdanju Kronea, dvaput u Kurieru i Heute te jednom u dnevniku Österreich. Njezina fotografija s Facebooka mogla se istovremeno vidjeti i na internetskim izdanjima spomenutih novina, no u međuvremenu je ekspresno uklonjena. Bez obzira na to, Lucia R. koja je još živa planira tužiti sve medije koji su objavili njezinu fotografiju u potpuno pogrešnom kontekstu te je već angažirala odvjetnike iz ugledne bečke kancelarije Wolf-Theiss. Sudeći po austrijskoj sudskoj praksi, djevojka iz Bratislave može očekivati pobjedu na sudu, kao i dobru novčanu odštetu.