'NISMO SVI ISTI'

Pričali smo s mađarskim aktivistom o jezivoj Orbanovoj kampanji protiv izbjeglica

30.08.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban od početka godine provodi svoju nacionalističku kampanju protiv izbjeglica i migranata slanjem rasističkih upitnika Mađarima u kojima izbjeglice koje bježe od rata prikazuje kao teroriste, obljepljuje zemlju plakatima protiv imigranata i naposljetku podiže zid na mađarsko-srpskoj granici. Izbjegličke rute nisu se, unatoč svemu, promijenile, ali ksenofobija u Mađarskoj jest narasla i, kako nam svjedoči Mark Zoltan Kekesi, profesor sociologije Sveučilišta u Szegedu i jedan od koordinatora nevladine organizacije koja pomaže izbjeglicama MigSzol Szeged – imat će dugoročne i još nesagledive posljedice

Kekesi i njegova organizacija svakog dana su na spornim graničnim prijelazima, gdje njihovi volonteri izbjeglicama daju hranu, vodu, zdravstvenu i pravnu pomoć. Brojke izbjeglica koje naviru balkanskom rutom ne smanjuju se i, kako stvari izgledaju, teško je očekivati da će se smanjiti sve do dolaska zime koja će otežati putovanje. Kekesi ima dojam da brojke sada rastu upravo zato što izbjeglice pokušavaju iskoristiti ovo zadnje vrijeme prije dolaska zime.

'Sporna mađarska ograda je običan loš vic. Ona uopće ne smanjuje prijelaz jer je riječ o smiješnoj ogradi ispod koje se lako provući ili je prerezati, za to nije potreban nikakav poseban alat. Izgradnja je zamišljena u dvije faze. Ova prva dovršava se krajem kolovoza, a onda će biti napravljena finalna verzija koja će biti viša, ali i nju će biti jednostavno prijeći. Na tu besmislenu ogradu potrošeno je 70 milijuna eura javnog novca, ali ona je ionako rađena u političke svrhe. Njena prvenstvena namjera nije ni bila spriječiti prelaske, nego dići rejting Orbana i njegova populističkog Fidesza na unutarnjopolitičkom planu, a tu svrhu, čini se, ispunjava', kaže nam Kekesi koji je, kao i veliki dijelovi mađarske intelektualne i kulturne javnosti, kaže, zgrožen idejom da se kretanje stanovnika u 21. stoljeću pokušava ograničiti izgradnjom novih zidova u Europi. I to u zemlji koja je prije više od 25 godina pokrenula rušenje Berlinskog zida rezanjem žice između Mađarske i Austrije.

Mark Zoltan Kekesi

'Ograda neće spriječiti kretanje tih ljudi koji putuju već tjednima, a često i mjesecima i koji su u to putovanje uložili svu svoju i imovinu svojih rođaka da bi pobjegli od rata. Oni su do dolaska na mađarsko-srpsku granicu prošli već tolike fizičke barijere da im ova neće značiti ništa. Jedini mogući efekt je možda psihološki, ako se među izbjeglicama pročuje kako Mađarska fizički i uzimanjem otisaka prstiju pokušava spriječiti ulazak u zemlju, pa će to možda utjecati na planiranje preusmjeravanja rute, ali do sada to nismo vidjeli', kaže.

Ono što se, međutim, vidi jest odjek ovog Orbanovog zida koji je u svim svjetskim medijima, a naš sugovornik naglašava da mu je iznimno neugodno gledati kakva se poruka svijetu šalje iz Mađarske, počevši od poruke Srbiji, koja se trudi integrirati u Europu i gdje brojni Mađari imaju prijatelje i rodbinu, pa potom i cijeloj Europi.

'Ta je poruka užasna. Orban je započeo vrlo opasnu igru namjerno jačajući ksenofobiju među Mađarima kako bi vratio glasove koje je unazad godine dana počeo gubiti. Uspješno se igra s najprimitivnijim emocijama i tako pomalo pridobiva glasove Mađara koje mu je prethodno preotela krajnja desnica. Igra na strah ne misleći kakve će biti dugoročne posljedice te njegove politike i u Mađarskoj i u Europi', upozorava Kekesi. Kao dokaz da je antiimigrantska kampanja upućena slabije obrazovanom i egzistencijalno ugroženom mađarskom stanovništvu, Kekesi navodi primjer antiimigrantskih plakata kojima je Mađarska obljepljena, a koji su - na mađarskom jeziku. Izbjeglice ono što je ispisano ne razumiju, odnosno, te plakate čak ni ne percipiraju kao plakate koji se na njih odnose. Jer i nije tako.

'U medijima se vodi žestoka propagandna kampanja protiv izbjeglica. Neki dan je procurio jedan službeni mejl s državne televizije iz kojeg se vidi izričita naredba da se snimati i prikazivati ne smiju žene i djeca, već isključivo 'opasni' mladi muškarci, korpulentnije ili sumnjivije vanjštine', upozorava Kekesi, jedan od koordinatora organizacije koja pokušava dokazati da nisu svi Mađari isti.

Međutim, ankete pokazuju da se Orbanu ova igra isplati. Kratkoročno.