PAD POTPORE VANJSKOJ POLITICI

'Previše smo popustljivi prema Srbiji i Sloveniji!'

26.09.2012 u 13:27

Bionic
Reading

Dok se premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nalaze u New Yorku na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, u Hrvatskoj je objavljen poražavajući podatak da je u proteklih mjesec dana najviše palo povjerenje upravo u području vanjske politike aktualne Vlade

Prema istraživanju agencije Ipsos puls koje je provela za Novu TV, povjerenje građana u vanjsku politiku aktualne Vlade palo je za sedam posto i sada joj vjeruje 34 posto građana. Do sada je Vlada najbolje stajala na području vanjske politike i pomalo je čudno da je u vremenu recesije, siromaštva i nezaposlenosti upravo taj segment vladanja doživi tako veliki pad u samo jednom mjesecu.

Bivši diplomat Ivica Maštruko kaže da je vanjska politika tradicionalno na vrhu po pozitivnoj percepciji u svim istraživanjima javnog mnijenja, jer su političari stalno prisutni u javnosti i tu se uglavnom radi o neutralnim ili vijestima protokolarnog karaktera.

'Ovomjesečni pad može se odnositi na unutarnje političke poteze koji su vezani za vanjsku politiku, a koje je ministrica Vesna Pusić odrađivala. Odnosi se to na pitanja oko izgradnje Pelješkog mosta, pregovore oko korištenja sredstava europskih fondova koje je odrađivao potpredsjednik Vlade Neven Mimica u Bruxellesu i podjelu Hrvatske na dvije statističke regije', smatra Maštruko. To su pitanja vanjske politike, objašnjava on, ali uz njih prevladavaju unutarnje politički prijepori. 'Zbog toga je riječ o očekivanoj posljedici, a ne ni o kakvom spektakularnom potezu koji je povukla vlada', zaključuje taj bivši diplomat.

Politički analitičar Žarko Puhovski ne smatra da je 'dramica oko granice s Bosnom i Hercegovinom' uzrokom pada povjerenja građana u rad Vlade na području vanjske politike, jer je to, po njegovu mišljenju, unutarnje političko pitanje. 'Dva su osnovna elementa koja su utjecala na taj pad: zbivanja u Srbiji koja se radikalizirala, na što, prema mišljenju dijela javnosti, hrvatska politika nije odgovorila dovoljno energično, i stav da Hrvatska ponovo popušta ucjenama iz Slovenije oko ulaska u EU', kazao je Puhovski.

Njemu je također zanimljivo to što se taj pad dogodio na području vanjske politike koja nije posebno zanimljiva širim masama u zemljama niske političke kulture poput Hrvatske. Ako se trend nastavi i idućih mjeseci, kreatori vanjske politike će se ozbiljno morati zapitati gdje griješe.