PRISILAN UPIS U REGISTAR

Prevaranti s interneta haraju Hrvatskom

17.06.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Mnogo novosti dogodilo se u životu Petre Stein otkada je tportal.hr otkrio kako ljude obmanjuje ugovorima širom svijeta. Njemica podiže web stranice, objedinjava zemaljske registre u globalne i naplaćuje svoje usluge objavljivanja kontakata na internetu

Tvrtka TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH odnedavno zapošljava talentirane prodavače reklama, za širenje poslovnog carstva upravo u zamahu.

Trebaju prodavače za regionalne projekte u Njemačkoj Srbiji i širom Europe. Međutim, u Hrvatskoj nailazi na neplatiše i već je mjesecima primorana poštom slati opomene s obračunatim kamatama za neplaćene usluge.

Idealan kandidat za posao talentiranog prodavača, navodi se u natječaju, prema mušterijama se ophodi sa samopouzdanjem i stvara pozitivan dojam, zna odgovarati na svakakva pitanja te je pun energije, fleksibilan i vedar. U zamjenu Stein nudi podršku tima i plaću koja se sastoji od osnovnog dijela i provizije po obavljenom poslu.

Konkretno, agent treba objasniti bilo kome na svijetu da objava kontakata neke tvrtke, udruge, ribičkog društva, staračkog doma ili državnog poduzeća, bilo čega na stranici poput www.global-trade-register.com, nosi izvanredne prilike za poslovni uspjeh.

'Pokažite svoje proizvode i usluge zainteresiranima širom svijeta, 24 sata na dan, sedam dana u tjednu bez dodatnih troškova rada', poručuje inovativna poduzetnica iz Hamburga s jedne od mnogih stranica kojima upravlja.

Hrvatski klijenti nikada je nisu vidjeli ni čuli, ali Ružici Haller iz Siska već je pun kufer i Steinove i njenih opomena, kao i kamata i usluga koje ne želi kupiti.

'Početkom godine su se smirili nakon članka tportala, ali 21. svibnja dobili smo opomenu od njihova odvjetnika', očajna je Haller

Lani je potpisala formular naslovljen 'EU web register Croatia' s navedenim kontakt podacima njene tvrtke Softek za kompjutorsko-grafičke usluge. Krupnim slovima pisalo je da potpisom potvrđuje podatke koji ulaze u bazu podataka za pretraživanje na internetu.

Nije se nadala da u dnu sitnim nečitljivim slovima stoji da je to zapravo ugovor o narudžbi usluge reklamiranja u vrijednosti od 873 eura. Nekoliko puta pisala je u Hamburg tražeći brisanje iz registra i ostavljanje na miru, ali očito ne vrijedi.

Odvjetnik Bernd Krumm na hrvatskom jeziku prijeti da se ugovor ne može razvrgnuti, da nema govora o prevari, pa neka plati. Krumm je na 873 eura glavnice obračunao 26,77 eura (pet posto) zateznih kamata, deset eura za opomenu i 117 eura za svoje odvjetničke troškove.

Provjerom na stranici www.web-register-croatia.com naišli smo na 15 prevarenih građana u Zagrebu, 11 u Rijeci, 12 u Splitu, u Dubrovniku tri tvrtke, u Osijeku sedam i tako dalje. To je samo dio jer su deseci prevarenih izlistani u 'Global trade register'.

Potpisom tobožnjeg ugovora kontakti su im uokvireni dok su tisuće drugih bez okvira dok ne stigne 'potvrda'. Uočljivo, sve su to male tvrtke, udruge i ustanove, ali nema velikih kompanija.

U suludu avanturu neželjeno je upala i Zrinka Tkalec iz Zagreba. Prijavila je slučaj policiji, Interpolu i udrugama za zaštitu potrošača. U ambasadi SR Njemačke uputili su je na odvjetnike u Njemačkoj.

'Budući da je slično prošlo mnogo tvrtki u Hrvatskoj, trebale bi se ujediniti i zajednički pravno obraniti. Tada bi slučaj dobio više na važnosti od pojedinačne bitke', smatra Tkalec

Identičan model TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH primjenjuje širom Njemačke, u Belgiji od 2009. godine, u Mađarskoj su pokrenuli 'Internet Regiszter Magyarország', imaju varijantu za Srbiju, u Nizozemskoj 2010. godine, Južnoj Africi i tako dalje. Prevarantski ugovori objavljeni su na njemačkoj internetskoj stranici www.raubwirtschaft.info posvećenoj gospodarskim pljačkama.

Formular iz Hrvatske Raubwirtschaftu poslao je Tomislav Duk, ravnatelj Osnovne škole u Antunovcu. Ravnatelj je također prevaren i traži načine razvrgavanja bilo kakvih odnosa s TVV Tele Verzeichnis Verlag GmbH.

Raubwirtschaft ugovore u svim navedenim zemljama naziva tipom 'Lüdenbach'. To je prezime Meinolfa Lüdenbacha, također javnosti nepoznatog po izgledu, ali slavnog po ovakvim prijevarama od 1970-ih. Pod markama 'European city guide' i 'Travel guide' maltretirao je građane nakon što su mu potpisali formulare s ispisanim sitnim ugovornim odredbama.

Nakon što je 2006. godine financijski uništio nekoliko malih tvrtki u Britaniji njegove fotografije domogao se list Daily Mirror. Operirao je godinama u Španjolskoj, Švicarskoj i Austriji, uvijek uz policijsko-sudsku pratnju. Projekt 'Lüdenbach' sada nastavljaju igrači poput Petre Stein, od čijih dopisa hrvatske institucije dosad nisu zaštitile građane.