ISTRAGA U ZAGREBAČKOM POGLAVARSTVU

Prevaranti kvadrat gradskog stana prodaju za dvije tisuće kuna

22.04.2009 u 08:38

Bionic
Reading

Već dvije godine organizirana skupina kriminalaca nudi kupnju stanova u širem centru metropole u vlasništvu Grada Zagreba za oko dvije tisuće kuna po kvadratu

Iako traže mito od 25 do 30 tisuća eura, cijene gradskih stanova daleko su niže od tržišne cijene. O slučaju svjedoči Večernjakov reporter koji je glumio naivnog kupca. Prevaranti su falsificirali žig Grada i potpis pročelnice Ninoslave Zeković.

Na kupoprodajnom ugovoru, uz adresu i kvadraturu nije stajao broj stana u zgradi ni broj zemljišno knjižnog uloška, što je uobičajeno na ugovorima o kupoprodaji nekretnina. U zadnjem članku ugovora bilo je navedeno da je 'podnesen na mišljenje Javnom pravobranitelju', instituciji koja u Hrvatskoj ne postoji već godinama.

'Vidite da je Bandić potpisao ugovor, ne bi on potpisao bilo što. Ovaj ugovor je vama samo osiguranje dok ne preuzmete stan, a tada ćete dobiti ispravan ugovor. Uostalom, imamo mi ljude u svim institucijama koji mogu svaki ugovor provući kroz knjige', hvalila se posrednica reporteru.

'Nisu to kriminalci, posao vodi jedna izuzetno moćna žena u Gradskom poglavarstvu koju znam već 20 godina. Nikada me nije prevarila', rekla je posrednica, koja je u registratoru imala još pedesetak ugovora koje su potpisali naivni građani.

I sam gradonačelnik Bandić upoznat je s ovom pričom. Šef njegova kontrolnog ureda Mirko Herak pokrenuo je internu istragu. 'Ovo je preveliko za nas. Uspjeli smo locirati tko u Poglavarstvu falsificira ugovore i moramo sve predati USKOK-u', rekao je Herak te dodao da je Bandić podnio prijavu USKOK-u i DORH-u.

Namjera im je najvjerojatnije bila ubaciti dvjestotinjak svojih, uz mito prodanih, stanova među tisuće ugovora koji su se trebali pojaviti kad Zagreb krene u prodaju svih svojih stanova diljem grada. Prodaju stanova Bandić je najavio još prije dvije godine i to je očito bio signal skupini da započne operaciju. Vjerovali su da će se stanovi prodavati uoči izbora i da će bez problema podvaliti lažne ugovore.

Uostalom, upravo Ured za imovinskopravne poslove, u kojemu navodno rade vođe skupine, bio bi zadužen za izradu i kontrolu ugovora, pa im nitko ne bi smetao u provedbi zločinačkog plana.

Navodno su istražitelji provjeravali ispise telefonskih poziva, službenih i privatnih, cijele skupine unatrag godinu dana pokušavajući dokučiti tko sve sudjeluje u prijevari. 'Ne zanimaju nas toliko kupci stanova. Nema se previše smisla baviti njima. Želimo uhvatiti vođe', rekao je jedan visoki dužnosnik uključen u istragu. Nesvjesni toga da su na meti istražitelja, kriminalci su nastavili svoj posao. Usprkos svim mjerama opreza, gradom su prije nekoliko dana počele kolati glasine o istrazi, pa su tako došle i do osumnjičenih u Gradskom poglavarstvu.