PLENKOVIĆ KONTRA PETROVA

'Preustroj države nije na dnevnom redu Vlade'

03.03.2017 u 14:48

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirajući u petak kako iz HEP-a negoduju da će zbog Vladine odluke o neposkupljenju plina imati gubitke od oko 300 milijuna kuna i uzrokovati smanjenje vrijednosti tvrtke, rekao je kako o tome nije dobio nikakvu informaciju predsjednika Uprave HEP-a i da na špekulacije ne odgovara.

'Ono što je meni bitno je da cijena plina za građane ostaje ista od travnja i to će i ostati, jer smo u strukturi cijene našli rješenje koje odgovara. Opskrbljivač plinom, HEP je jedan od aktera u tom procesu i mislim da je pronađeno rješenje korisno i dobro', ocijenio je Plenković.

Vezano uz decentralizaciju o kojoj je govorio predsjednik Mosta Božo Petrov, Plenković  je rekao kako županijski sustav ostaje i opstaje te podsjetio kako predstoje lokalni izbori za dva i pol mjeseca.

'No, možemo razgovarati o funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji, iznalaženju rješenja da se nadležnosti županija osiguraju odgovarajuća sredstva. Hrvatskom se upravlja na više razina, rekao je Plenković i podsjetio da je 19. prosinca prošle godine sazvao sve župane i ministre i da je dogovorena intenzivna suradnja u svim resorima i nadležnostima. Što se tiče pitanja preustroja ono uopće nije na dnevnom redu Vlade', rekao je Plenković.

Upitan o tvrdnjama javne pravobraniteljice Lore Vidović da posljednji događaj kršenja ljudskih prava nisu izdvojeni slučajevi nego trend koji bi trebalo snažnije sankcionirati, a dužnosnici slati jasnije poruke kao primjerice u vezi marša desničara, Plenković je rekao kako Vlada nije moga biti jasnija i da je bila vrlo čvrsta u osudi plakata u Vukovaru i marša i da je to rekao i na sjednici Vlade.

'Ako gospođa Vidović ima neku želju za konzultaciju s predsjednikom Vlade budući da se znamo već 25 godina, vrlo rado ću s njom porazgovarati', dodao je Plenković.

Na upit kako namjeravaju pomoći roditeljima, Plenković je rekao kako se na webu Vlade nalazi njegov govor u kojem stoji koji su prioriteti demografske politike. Predstavnici nadležnog ministarstva i Vlada koja institucionalno regulira pitanje demografije govorili su o novim idejama koje idu u susret duljem radnom vremenu vrtića i mjerama da se ne radi baš svaku nedjelju. To su ideje koje će u idućim mjesecima definirati nadležna ministarstva, vidjet ćemo koliko je to realno i kolika sredstva zahtijeva, rekao je premijer.

Najbitnijim je ocijenio da od 1. srpnja rastu rodiljne i roditeljske naknade, za zaposlene i nezaposlene i mislim da su to poruke, kao i odbitak za djecu koji je povećan u okviru porezne reforme.

Na pitanje ima li HDZ kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Plenković je rekao kako danas imaju važne konzultacije.