DUBROVAČKI STUDENT:

'Pretukli su me policajci iz slučaja Lapthorne'

19.02.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Student H. S.(22) iz Dubrovnika koncem studenoga 2008. Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku podnio je kaznenu prijavu protiv policijskih službenika Dragana Palamete, Ivice Rudinovića i Matka Klarića zbog 'nesavjesna rada u službi'

DUBROVNIK - Posljedice takva rada bile su višestruko vidljive na njegovu licu. Liječnica Hitne pomoći Doma zdravlja Dubrovnik Sanja Savin utvrdila je kontuziju te oguljenje i nagnječenje lica uz nagnječenja ušiju i još neke manje ozljede.

Do grube policijske intervencije došlo je nakon što je student, u pratnji prijatelja i vršnjaka M. B., izišavši iz diskokluba Factory, slučajno rukom 'očešao', ali ne i oštetio retrovizor jednog taksija.

'Ljutiti me je taksist ošamario, nakon čega je uslijedilo naguravanje i brzi dolazak policajaca. Oni su me, zato što sam jednom od njih iz šale namignuo, pet-šest puta šakom udarili u glavu dok sam sjedio na rubu pločnika', govori mladi dubrovački student za Slobodnu Dalmaciju. Izgleda da je kao takav bio izvrsna meta ljutitim policajcima kojima je prigovorio tek da bi im 'bolje bilo da love prave kriminalce'.

Potom ga policajci odvode na Hitnu pomoć te u policijsku postaju gdje je bio od dva sata poslije ponoći do 11 sati prijepodne, kad ga odvode u Prekršajni sud. No sutkinja Dubravka Đivanović ga, nakon uzimanja iskaza, pušta na slobodu. Tri mjeseca nakon incidenta, student H. S. ustrajava u iskazu te navodi kako je, vjerojatno na poziv policijskog službenika Interne kontrole dubrovačke PU, odlazio u krim-odjel PU i odgovarao na niz konkretnih pitanja.

Njegovu priču, kao svjedok, potvrđuje i prijatelj M. B. No kako doznaje Slobodna, dubrovačka općinska državna odvjetnica Katja Kristović, nakon obavljenih radnja koje je ODO Dubrovnik zatražio, odbacila je podnesenu kaznenu prijavu.

Dubrovačka je policija potvrdila da je protiv policajaca vođena istraga i da je kaznenu prijavu odbacilo dubrovačko tužiteljstvo. 'Moramo naglasiti da nije točan novinarski navod po kojemu se provodi istraga protiv policajaca zbog njihova mogućeg prekoračenja ovlasti tijekom jedne noćne intervencije', ističe se u reagiranju zamjenika načelnika PU dubrovačko-neretvanske Tončija Glumca

Australska TV postaja Chanell Seven sumnjiči Palametu i Rudinovića za pokušaj otmice triju stranih turistkinja te neizravno i pokojne Britt Lapthorne. Hrvatski novinari nisu slagali javnost izvijestivši da su policajci bili predmet istrage zbog provjere mogućeg prekoračenja ovlasti tijekom jedne noćne intervencije protiv alkoholizirane mladeži - istraga je vođena, ali i već dovršena o čemu student još nije obaviješten, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, Nacional je u posljednjem izdanju objavio da je Ivica Rudinović svojedobno zaštitio današnjeg čelnika dubrovačke Interventne policije Đuricu Gustina. Rudinović je svjedočio da Gustin i Stipe Mikšić, optuženi za premlaćivanje Nikole Miletića, vlasnika restorana Orka, nisu udarali Miletićevom glavom u zid, već su mu stavljali ruku na čelo da se sam ne ozlijedi jer se grebao glavom po zidu. Miletić je zadobio teške tjelesne ozljede, a Gustin je oslobođen optužbi i unaprijeđen.