ZBOG TEKSTOVA O DUHANSKOJ INDUSTRIJI?

Pretučena crnogorska novinarka Olivera Lakić!

08.03.2012 u 18:08

Bionic
Reading

Novinarka Vijesti, najutjecajnijih neovisnih dnevnih novina u Crnoj Gori, Olivera Lakić, pretučena je i teže ozlijeđena u noći sa srijede na četvrtak ispred svoje zgrade u Podgorici

Lakić je prošle godine napisala seriju tekstova o poslovanju Tvornice duhana 'Tara' u Mojkovcu i tvrtke 'Montenegro tobacco co.', nakon čega se njoj i njezinoj obitelji nekoliko puta prijetilo.

Novi ravnatelj uprave policije Crne Gore Božidar Vuksanović rekao je da će ta institucija učiniti sve što je u njezinoj ovlasti kako bi rasvijetlila taj napad.

Taj napad nije uznemirio samo crnogorsku, nego i širu javnost.

Tako su veleposlanici Njemačke i SAD-a u Crnoj Gori Pius Fischer i Sue K. Brown izrazili 'duboku zabrinutost viješću o još jednom napadu na novinare u Crnoj Gori', ističući da taj slučaj 'zaslužuje osudu jer pridonosi ozračju u kojem novinari strahuju za svoju sigurnost zbog rada na otkrivanju slučajeva kriminala i korupcije'.

'Sjedinjene Američke Države i Savezna Republika Njemačka oštro osuđuju sve napade na novinare. Sloboda medija je jedna od najvažnijih komponenti zdravoga i snažnoga demokratskog društva i jedan od ključnih uvjeta na putu euroatlantskih integracija Crne Gore. Očekujemo da vlasti provedu učinkovitu i temeljnu istragu koja će dovesti do uhićenja onih koji su umiješani u taj napad. Pozorno pratimo slobodu medija u Crnoj Gori i nadamo se rješavanju toga i drugih neriješenih slučajeva čija su meta novinari i mediji', stoji u zajedničkom priopćenju dvaju veleposlanstva.

I ministar kulture i medija u crnogorskoj vladi Branislav Mićunović zatražio je od policije hitnu istragu te je pozvao mjerodavna tijela da što prije rasvijetle taj slučaj.

'Ovakvi napadi nas ne približavaju Europi', istaknuo je Mićunović i dodao da su, naprotiv, pod brižnom pozornošću međunarodnih organizacija te kako 'onaj tko se sinoć drznuo napasti novinarku Vijesti Oliveru Lakić mora znati da je time napao i crnogorski put k Europskoj uniji'.

Vijeće za samoregulaciju, novoosnovano tijelo predstavnika medija, zaključuje da je to samo jedan u nizu napada koji su se dogodili u proteklih godinu dana na novinare i njihovu imovinu, od kojih su gotovo svi ostali nerasvijetljeni. To vijeće u priopćenju ističe kako - poslije toliko čestih prijetnji, napada i paljenja imovine novinara - misli da nije ugrožena samo sloboda javne riječi u Crnoj Gori, nego i cjelokupan demokratski sustav koji svi zajedno pokušavaju izgraditi.

Glavni i odgovorni urednik Vijesti Mihailo Jovović rekao je kako bi bio naivan kad bi očekivao da će slučaj napada na novinarku Oliveru Lakić biti riješen s obzirom na dosadašnje rezultate mjerodavnih tijela u sličnim slučajevima.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) snažno je u četvrtak osudila napad na novinarku Vijesti žaleći zbog ponovljenih prijetnji. 'Ovaj napad nije izdvojen slučaj. Redakciji Vijesti i Lakić i prije su prijetili zbog reportaže o Tvornici duhana 'Tara'. Upozorili su Lakić da joj je obitelj u opasnosti ako ne odustane od reportaže', rekla je u priopćenju glasnogovornica Dunja Mijatović.