ODGOJNE MJERE U IRAKU

Pretučen novinar koji je bacio cipele na Busha

16.12.2008 u 10:58

Bionic
Reading

Iračkom novinaru koji je bacio cipele na američkog predsjednika Georgea W. Busha slomljene su ruka i rebra i ozlijeđeno oko i noga, rekao je u utorak njegov brat

'Prema informacijama agenata sigurnosti, Muntazera al-Zaidija Iračani drže u 'zelenoj zoni', a istukle su ga iračke službe sigurnosti', rekao je njegov brat Durgham (32). 'Slomljeni su mu ruka i rebra te ozlijeđeni oko i noga', rekao je ne navodeći kada su mu nanesene ozljede.

Udarac cipelom najveća je uvreda za muslimane

Drže ga službe Mufaka al-Roubaiea, iračkog savjetnika za državnu sigurnost, rekao je Durgham.

Na konferenciji za novinare u nedjelju navečer, Muntazer al-Zaidi, novinar televizije al-Bagdadia bacio je cipele na američkog predsjednika Busha i vrijeđao ga. Iračke službe sigurnosti odmah su ga uhitile.

Cipele su promašile metu samo zato što se predsjednik Bush hitro sagnuo. U suprotnom, cipela iračkog novinara 'odvalila' bi ga ravno u čelo. Bush se s nelagodom nasmijao te izjavio da mu ne smeta, ali da se sa sigurnošću može reći da je riječ o cipelama broj 41.

Inače, bacanje cipela na nekoga u Iraku se smatra krajnjom uvredom. Primjerice, Iračani su cipelama gađali kip Sadama Huseina te tako iskazivali svoj bijes prema bivšem diktatoru.