odbijanje abortusa

Peternel: Domovinski pokret daje potporu liječnicima za priziv savjesti

09.05.2022 u 16:26

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog ogranka Domovinskog pokreta Igor Peternel referirao se na slučaj Čavajda poručivši kako su protiv instrumentaliziranja trudnice koja nosi bolesno dijete te da se u sve neprimjerenim izjavama uključio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Peternel smatra da je majka nerođenog djeteta postala objekt jer se pod krinkom bolesti tog djeteta pokušavaju voditi rasprave o temama abortusa, pravima, pro-choiceu, a sve u svjetlu nadolazećeg Hoda za život, ali i događanjima u SAD-u, gdje se najavljuje potpuna zabrana pobačaja.

Na sve to je, kazao je Peternel, nasjeo i gradonačelnik za kojega je rekao da je dao potpuno neprimjerenu izjavu u kojoj špekulira tko bi trebao ili ne bi trebao imati priziv savjesti.

Peternel je poručio da priziv savjesti imaju oni koji imaju moralni problem s određenim zahvatom i zakon im dopušta imati tu moralnu dilemu.

Domovinski pokret, naglasio je, daje punu potporu liječnicima koji imaju hrabrosti to javno i reći.

Naglasio je da zakon i struka kažu da se do 22. tjedna radi o pobačaju, a nakon toga o porodu, a s obzirom na to da je trudnoća trenutno u 28. tjednu smatra da se radi o živom, nerođenom djetetu koje ima pravo na život.

Kazao je također kako u potpunosti shvaćaju da ne postoji niti jedan liječnik koji želi sudjelovati u takvom zahvatu eutanazije i prijevremenog poroda.

Peternel se osvrnuo i na proslavu oslobođenja Zagreba, kazavši da se Tomašević pohvalio da je slavio pobjedu protiv ustaša ali da bi se umjesto ideološkim temama trebao konačno početi baviti temama smeća, puknutih cijevi i proračunskog deficita za što je izabran.