MINISTAR IVIĆ

'Presuda protiv Marića apsolutno je neprihvatljiva'

23.09.2011 u 16:51

Bionic
Reading

Nakon gotovo godinu dana suđenja danas je na beogradskom Višem sudu za ratne zločine hrvatski branitelj Veljko Marić nepravomoćno osuđen na kaznu od 12 godina zatvora zbog ubojstva Petra Slijepčevića 31. listopada 1991. godine u Rastovcu nedaleko od Grubišnog Polja. Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić ovu presudu smatra apsolutno neprihvatljivom.

Također drži da Republika Srbija i njezine institucije nisu nadležne za provođenje postupaka protiv hrvatskih građana, za ono što se eventualno dogodilo u Hrvatskoj nakon 1990. godine, već je to u nadležnosti institucija Republike Hrvatske. Veljko Marić uhićen je 18. travnja 2010. na graničnom prijelazu Gradina (Republika Srbija) te je protiv njega Tužiteljstvo za ratne zločine pokrenulo postupak pred Višim sudom u Beogradu, Odjeljenjem za ratne zločine, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Nakon što je protiv Veljka Marića pred Županijskim sudom u Osijeku pokrenut kazneni postupak zbog istog kaznenog djela, Republika Hrvatska zatražila je njegovo izručenje od Republike Srbije.

Republika Srbija odbila je molbu RH za izručenje Veljka Marića, budući da se protiv njega vodi kazneni postupak u Republici Srbiji.

Iz Ministarstva pravosuđa Marić poručuju kako se Marić nalazi u pritvoru u Beogradu, a pružena mu je puna konzularna pomoć od strane DKP U Beogradu, čiji predstavnici redovito posjećuju Marića te prate suđenje u ovom postupku i o tome podnose izvješća, a s time će se nastaviti i dalje.

'Republika Hrvatska zatražila je 4. kolovoza 2011. od Ministarstva pravde RS izvješće nadležne kaznene ustanove o zdravstvenom stanju g. Marića, mjerama poduzetim u svrhu njegovog liječenja, te očitovanje o mogućnosti njegovog premještaja u ćeliju primjereniju njegovom zdravstvenom stanju ili odgovarajuću medicinsku ustanovu unutar zatvorskog sustava. Dana 9. rujna 2011. zaprimili smo odgovor u kojem se navodi da je g. Marić pod kontinuiranim zdravstvenim nadzorom i terapijom te je njegovo zdravstveno stanje stabilno, kao i da je nakon premještaja u drugu ćeliju zadovoljan svojim smještajem', rekli su za tportal iz Ministarstva pravosuđa.

Nakon što postupak protiv g. Marića u Republici Srbiji bude pravomoćno okončan i ako on bude pravomoćno osuđen na kaznu zatvora, Ministarstvo pravosuđa može pokrenuti postupak njegovog premještaja u Republiku Hrvatsku.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić presudu koju je srbijanski sud donio u postupku protiv Veljka Marića smatra apsolutno neprihvatljivom. Također drži kako Republika Srbija i njezine institucije nisu nadležne za provođenje postupaka protiv hrvatskih građana, za ono što se eventualno dogodilo u Republici Hrvatskoj nakon 1990. godine, već je to u nadležnosti institucija Republike Hrvatske.