MIRJAN DAMAŠKA SMATRA

Presuda o zločinačkom pothvatu teška za RH

15.04.2011 u 20:21

Bionic
Reading

Mirjam Damaška, profesor prava na američkom sveučilištu Yale i savjetnik hrvatske vlade za odnose s međunarodnim sudovima, izjavio je u petak da su presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "gore nego što je očekivao" te da je presudom prihvaćena teza o postojanju udruženog zločinačkog pothvata "jako teška stvar" za Hrvatsku.

Haaški sud (ICTY) u petak je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivima i nepravomoćno osudio na kazne od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka sud je oslobodio odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

'Presude su gore nego što sam očekivao. Razgovarao sam s obranama generala i bilo je jasno da će doći do osude i da će biti reakcija, no nadao sam se da će presuda biti blaža i da će ih osloboditi po zapovjednoj odgovornosti za neka događanja', rekao je Damaška u telefonskom razgovoru za Hinu.

Ističući kako se nadao da neće biti presude za udruženi zločinački pothvat, Damaška je ocijenio kako je to 'jako teška stvar' ne samo za generale već i za Hrvatsku, 'jer se zločincem proglašava stvaratelj hrvatske države'.

Sudsko je vijeće u presudi utvrdilo da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio 'ključni sudionik udruženog zločinačkog pothvata'.

'To su velike stvari i ja vjerujem da će se vlada angažirati, jer je u pitanju državni interes', rekao je Damaška.

Na upit o najavi hrvatske vlade da će zatražiti ulogu prijatelja suda u žalbenom postupku, kazao je kako je to jedna od mogućnosti, a druga je angažiranje na politički način.

Prema pravilu 74. Pravilnika ICTY-a, sudsko vijeće može, ako smatra potrebnim radi pravilnog odlučivanja u predmetu, pozvati ili dopustiti državi, organizaciji ili osobi koja se pojavi pred njim i iznese stavove o bilo kojem pitanju koje odredi vijeće.

ICTY je u listopadu 2006. odbio zahtjev Hrvatske da bude prijatelj suda u predmetu Gotovina, Čermak i Markač, a prije toga i u predmetu šestorice hrvatskih čelnika iz BiH.

Unatoč tome, Damaška je mišljenja kako Hrvatska treba ponovo ići s takvim zahtjevom.

Na pitanje o mogućnosti da se on uključi u pisanje zahtjeva za dobivanje statusa prijatelja suda ili da sam zastupa Hrvatsku u postupku, kazao je kako je on zauzet zastupanjem RH pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u tužbi protiv Srbije za genocid, te da u Hrvatskoj ima dovoljno dobrih pravnih stručnjaka.

Govoreći o oslobađajućoj presudi za generala Ivana Čermaka, Damaška je kazao kako on s pravom može postaviti pitanje zašto su ga nepotrebno držali u pritvoru, ako su prije mjesec ili dva dana donijeli odluku da ga oslobode, a onda su kroz to vrijeme pisali presudu. Dodao je kako bi Čermak mogao tražiti naknadu štete.

'Kad su to odlučili, trebali su ga pustiti, a onda pisati obrazloženje', kazao je.

Na traženje da ocijeni izglede žalbi generala Gotovine i Markača na presudu, kazao je kako postoji mogućnost ublažavanja kazne, kao i u slučaju Tihomira Blaškića, ako uslijedi dobar angažman vlade i žalba se dobro napiše.

Napominjući da bi najprije morao vidjeti presudu, Damaška je kazao kako misli da 'postoji mogućnost ublažavanja kazne u žalbenom postupku', ako se dokažu neke olakotne okolnosti koje sada nisu prihvaćene. Ocijenio je kako su slabiji izgledi da se u žalbenom postupku sruši krivnja za udruženi zločinački pothvat, jer je nasuprot 'brijunskom transkriptu' teško dokazivati nepostojanje zajedničkog plana.

Na pitanje hoće li nepravomoćna presuda za udruženi zločinački pothvat otežati položaj Hrvatske kod tužbe za genocid pred ICJ-em i protutužbe Srbije protiv Hrvatske, kazao je 'ne nužno'.

'Udruženi zločinački pothvat za koji su osuđeni odnosi se na etničko čišćenje, što je zločin protiv čovječnosti, a ne genocid', rekao je Damaška, dodajući kako pravni zastupnici Srbije pred ICJ-om mogu reći - 'to su činjenice, a mi ćemo nastojati dokazati da je postojala i genocidna namjera'.

No istaknuo je kako je to teško, te izrazio nadu da današnja presuda neće naškoditi poziciji Hrvatske u procesu pred UN-ovim sudom pravde.