MILJENIĆ O TUŽBI ZA GENOCID

'Presuda ne postoji dok nije objavljena, nemojmo spekulirati'

21.01.2015 u 14:11

Bionic
Reading

Iako su srpski mediji danas objavili kako je donesena presuda o uzajamnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, ministar pravosuđa Orsat Miljenić takve spekulacije nije htio ni potvrditi ni demantirati, rekavši samo da će ona biti objavljena početkom veljače

'Ono što po nekom slijedu događaja možemo očekivati je da će presuda biti objavljena u veljači, u prvoj polovici veljače. Naravno, na sudu je da to priopći i navede sve okolnosti. Međutim ovdje je bitno da su pravila postupka tako postavljena i ona su vrlo čvrsta te strane niti trebaju niti smiju znati bilo kakve detalje prije nego što presuda bude objavljena. Svi mi to moramo poštivati i bilo kakvo spekuliranje u ovoj fazi potpuno je neprimjereno, s bilo čije strane. Pravila su takva da presuda ne postoji dok nije objavljena i to je to', kazao je Miljenić.

Potvrdio je da je u kontaktu s hrvatskim timom, no nije htio konkretno dogovoriti što oni kažu na pisanje srpskih medija. 'Kao što rekoh, postoje pravila kojih se moramo držati i očekujem od druge strane da se isto drži tih pravila', poručio je Miljenić.

Podsjetimo, srpski mediji objavili su danas da je Međunarodni sud pravde u Haagu donio presudu o uzajamnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, a ona će, uz obrazloženje, biti priopćena u prvom tjednu veljače.

Kako navodi Politika, još se u strogoj tajnosti drži što stoji u odluci, ali stručnjaci za međunarodno pravo ne očekuju da će suci presuditi u korist jedne od strana u procesu, već su bliži uvjerenju da će se donijeti presuda u kojoj će obje strane biti proglašene krivima za neke od zločina koje su počinili pripadnici hrvatskih, odnosno srpskih jedinica.

Politika međutim piše i da ne bi trebalo zanemariti činjenicu da je ovaj sud znao i neugodno iznenaditi Beograd svojim odlukama, kao kada je 2007. konstatirao da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu jer nije učinila sve što je u njenoj moći da spriječi zločin u Srebrenici dok je 2010. isti sud presudio da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.