BRAMMERTZOVA OČEKIVANJA

Presuda Karadžiću 2014. godine?

17.10.2012 u 14:31

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz ocijenio je kako bi postupak iznošenja obrane Radovana Karadžića mogao potrajati oko godinu dana, a presuda u njegovom slučaju donesena tijekom 2014. godine

'Nadam se da će presuda u slučaju Karadžić biti donesena 2014. godine. Isto se nadam i u slučaju (Ratko) Mladić, no to bi moglo potrajati i malo duže', izjavio je Brammertz u intervjuu kojega je dao sarajevskoj komercijalnoj televiziji TV1 tijekom trodnevna radnog posjeta Bosni i Hercegovini.

Brammertz je kazao kako je uvjeren da je tužiteljstvo obavilo svoj posao i tijekom dosadašnjeg suđenja Karadžiću iznijelo dovoljno dokaza koji potvrđuju njegovu krivnju po točkama optužnice, a najavio je kako će isti pristup imati i tijekom suđenja Goranu Hadžiću, no nije se upuštao u procjene kada bi to suđenje moglo završiti.

Glavni tužitelj ICTY-a u BiH je boravio u sklopu pripreme redovitog polugodišnjeg izvješća za Vijeće sigurnosti UN-a o suradnji država regije s Haaškim tribunalom.

Brammertz je u intervjuu potvrdio kako je nezadovoljan dinamikom kojom se odvija procesuiranje slučajeva ratnih zločina na lokalnim sudovima u BiH.

Ocijenio je kako ti postupci traju isuviše dugo, a kao glavni problem naznačio je nedostatak resursa nužnih za učinkovitija suđenja ali i izostanak potrebne političke potpore.

Kazao je kako je politika glavni razlog zbog kojega između BiH i Srbije još nema potrebnog sporazuma o razmjeni dokaza u slučajevima ratnih zločina te kako je stoga od članova Predsjedništva BiH zatražio da se taj problem što prije riješi.

Komentirajući izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kojima se niječe genocid u Srebrenici, Brammertz je izjavio kako su one doista problematične.

'Već u lipnju sam pred Vijećem sigurnosti UN kazao kako je to ne samo izostanak poštovanja prema žrtvama zločina u Srebrenici nego i negativan doprinos pomirenju u regiji. To su svakako izjave za žaljenje', kazao je Brammertz.

Izrazio je nadu kako će srbijanski predsjednik ubuduće imati odgovorniji odnos prema Srebrenici.

Komentirajući ukupna postignuća Haaškog tribunala Brammertz je podsjetio na činjenicu da je podignuta 161 optužnica što je, kako je kazao, puno u odnosu na druge slične sudove, no istodobno je i malo s obzirom na razmjere počinjenih zločina.

'Mislim da smo uradili važan posao kazneno progoneći odgovorne na svim stranama', kazao je Brammertz dodajući kako osobno inzistira na činjenici da je i žrtava bilo u svim zajednicama.