MERKELIČIN ZASTUPNIK U PARLAMENTU

'Presuda Gotovini je skandalozna, nepravedna i opasna!'

20.05.2011 u 13:29

Bionic
Reading

Zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) u njemačkom Bundestagu i dopredsjednik njemačko-hrvatske parlamentarne skupine Klaus-Peter Willsch u tekstu u dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) nazvao je nedavnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču skandaloznom, nepravednom i opasnom, jer smatra da je neosnovana i da predstavlja presudu samoj Hrvatskoj

FAZ je u četvrtak objavio tekst što ga je Willsch napisao kao gost komentator, u kojemu hašku presudu hrvatskim generalima uspoređuje s procesom što ga je u 10. stoljeću papa Stjepan VI vodio protiv svoga preminulog prethodnika.

'Slična farsa', piše Willsch, dogodila se 15. travnja, kad je Haški sud 'proglasio pokojnog hrvatskog predsjednika Tuđmana krivim' za progon srpskog pobunjeničkog stanovništva iz oslobođenih hrvatskih krajeva. Sud je time, piše Willsch, Tuđmana izjednačio s još jednim mrtvacom, Slobodanom Miloševićem

'Ta je presuda skandalozna, nepravedna i opasna', tvrdi njemački parlamentarac.

Presudu smatra skandaloznom jer daje moralno opravdanje politici izjednačavanja agresora i žrtve. Haški sud nije mogao suditi mrtvom Tuđmanu, pa je stoga osudio hrvatske generale za navodni zločin čiji je navodni pokretač Tuđman, a time se i mladoj hrvatskoj državi nameće istočni grijeh, tvrdi Willsch.

'Presuda je nepravedna', piše Willsch, 'jer se u obrazloženju oslanja na pogrešnu tvrdnju s neodrživim indicijama i, osim toga, osuđuje upravo one koji su najmanje pridonijeli stvarno počinjenim zločinima'.

Willsch opisuje tijek operacije Oluja, koja je po njegovim riječima značila oslobađanje okupiranih hrvatskih područja, potiskivanje srpskih snaga i okončanje srpske agresije te u konačnici omogućila Daytonski sporazum. Najveće zasluge za to, smatra Willsch, pripadaju generalu Gotovini

On opisuje i bijeg Srba iz dotad zaposjednutih područja, ali i zločine nad onima koji su ostali, uz napomenu da je hrvatsko pravosuđe 'nažalost' procesuiralo samo dio tih slučajeva.

Haški je sud, međutim, piše on, 'unatoč svojoj zadaći pokazao mali interes za konkretne zločine, možda zbog toga što njihov opseg i rasprostranjenost ne podupiru njegovu radnu tezu o zločinu većih razmjera što ga je navodno planiralo hrvatsko vodstvo'. Stoga je, tvrdi on, Haški sud pribjegao tvrdnji da bijeg Srba nije bijeg nego planirano protjerivanje.

Haška je presuda konstruirana priča, tvrdi Willsch, opisujući i tezu o prekomjernom korištenju topništva i navodeći da je u topničkim napadima poginuo samo jedan civil.

Klaus-Peter Willsch

Po njegovu mišljenju, Hrvatska je u planiranju Oluje poduzela mjere koje su 'sigurno' spasile mnoge živote.

Willsch smatra da je haška presuda opasna jer sve vojnike koji u borbi donose odluke prepušta 'proizvoljnom, političkom i nekontroliranom' međunarodnom sudstvu. Stoga Willsch daje za pravo Sjedinjenim Državama koje svoje vojnike ne prepuštaju međunarodnim sudovima, a njemačkom ministarstvu obrane prepuručuje da promatra žalbeni proces u slučaju Gotovina i da iz toga izvuče zaključke.

Haški sud, smatra Willsch, nije ispunio očekivanja. Sud nije kriv što je Slobodan Milošević umro prije nego što je osuđen, ali je kriv za to što se 'legitimna borba protiv vanjskog agresora mjeri istim mjerilima kao i planiran i s velikom brutalnošću izveden napadački rat', smatra Willsch.