PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Presuda generalima neće zaustaviti pomirenje sa Srbijom'

14.12.2012 u 11:42

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u intervjuu za Nezavisne novine iz Banja Luke od petka da oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Marakaču ne bi trebala poremetiti odnose Hrvatske i Srbije, ističući kako ta presuda potiče Hrvatsku da procesuira zločine koji su se dogodili nakon Oluje.

'Ne razumijem tvrdnju koja se pojavila da će ta presuda zaustaviti pomirenje. Pa nije sud rekao da je sve što je hrvatska strana napravila u sukobu bilo idealno, rekao je vrlo jasno, ponavljam, da ta dva čovjeka nisu kriva za zločine za koje ih se teretilo', rekao je hrvatski predsjednik. Pri tome je odbacio kao politikantske navode srbijanskih udruženja da je u Oluji ubijeno 1.600 Srba, dodajući da će se Hrvatska razračunati sa zločinima.

'Presuda suda u Haagu je za hrvatsku državu dodatna odgovornost da sama procesuira sve one koji su počinili zločine. Hrvatskoj nije potrebno da se na nju prenosi sramota koju su napravili oni ljudi koji su ubijali i pljačkali nezaštićene i potpuno nevine ljude, naše sugrađane. Nitko tim ljudima nije dao pravo da u ime bilo čega hrvatskog čine zločine i država Hrvatska se mora s tim obračunati', rekao je Josipović.

Po njegovim se riječima, mali broj hrvatskih Srba vratio na svoja prijeratna ognjišta ali je jednaka situacija i s Hrvatima s područja Republike Srpske.

Josipović je odgovarajući na upit o europskim integracijama rekao da Hrvatska neće poput Slovenije blokirati svoje susjede, ocjenjujući da je taj proces u hrvatskom nacionalnom interesu. 'Hrvatska neće blokirati nikoga, mi smo na vlastitoj koži osjetili koliko je to besmisleno i kontraproduktivno. Ulazak svih zemalja regije u EU, a usuđujem se reći posebno ulazak BiH u EU, jest vitalni nacionalni interes Hrvatske', rekao je hrvatski predsjednik i dodao da će skora integracija Hrvatske u EU ojačati položaj Hrvata u toj zemlji i države BiH.

On se zauzeo da se prigodom najavljene inicijative američke administracije za rekonstrukciju Federacije BiH izjednači položaj Hrvata u toj zemlji s druga dva naroda.

'Hrvatskoj je Bosna i Hercegovina najvažniji susjed, stabilnost BiH naš je vitalni interes, a tu stabilnost mogu jamčiti samo jasni odnosi ravnopravnosti njenih konstitutivnih naroda i građana', istaknuo je Josipović, dodajući kako se u procesima ustavnih promjena moraju osigurati jamstva ravnopravnosti za sva tri naroda neovisno o njihovoj brojnosti.