POTICANJE JEDNAKO UBOJSTVU

Presuda 'fatalnoj ujni' najveća u povijesti splitskog suda

20.09.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Presuda 28-godišnjoj Slađani Novoselnik, koju su mediji prozvali 'fatalnom ujnom' jer je tri godine održavala ljubavnu vezu s malodobnim nećakom koji je prošlog ljeta na Hvaru ubio njezinog supruga Domagoja Novoselnika, najstroža je u povijesti splitskog Županijskog suda kada se radi o ovom kaznenom djelu

Novoselnik je, naime, za poticanje na ubojstvo osuđena na čak 22 godine zatvora, jednako kao i recimo Ivan Bulj za brutalno ubojstvo Anđele Bešlić. 'Ujna' će u zatvoru provesti točno šest puta više vremena od Zadranke Ane Magaš, koja je svoga supruga ubila u - kako je službeno utvrđeno - prekoračenju nužne obrane.

Neuobičajeno visoka kazna podijelila je pravne stručnjake koji mahom priznaju da postoji niz otegotnih okolnosti, od činjenice da se radi o ubojstvu iz niskih pobuda do naznaka da je zločin planiran duže vrijeme, no svejedno upozoravaju da bi kazna za poticanje morala biti blaža od one za samo počinjenje. Sedamnaestogodišnji nećak koji je ubio njezinog supruga, naime, dobio je samo deset godina zatvora, no to je maksimalna moguća kazna za maloljetnika.

'Neuobičajena i neprimjerena kazna'
, komentirao je jedan ugledni splitski odvjetnik, ne želeći istupati javno jer je još uvijek riječ o nepravomoćnoj presudi. 'Da, istina je da je ona nepovratno uništila i život maloljetnika s kojim je bila u ljubavnoj vezi, no činjenica je da je na koncu osuđena tek za poticanje na ubojstvo. Teoretski, moguća je i veća kazna - no u praksi se to nikada nije dogodilo za ovaj tip kaznenog djela', kazao nam je ovaj odvjetnik.

U Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu očito misle drugačije, pa su neslužbeno najavili žalbu i inzistiranje na maksimalnoj mogućoj kazni od 40 godina
. Službeno, pričekat će obrazloženje presude i utvrditi sve olakotne okolnosti koje je sud priznao, no oni će evidentno inzistirati na otegotnima: od činjenice da je znatno starija od ubojice kojim je manipulirala do podatka da je varala pokojnog supruga. S druge strane, Novoselnik dosad nije osuđivana, a na ruku bi joj trebalo ići i to što je majka maloljetne djevojčice, koja je u trenutku zločina imala tek tri i pol godine.

Skrb nad kćerkom Novoselnik će evidentno izgubiti: djevojčica je ostala živjeti s bakom, majkom ubijenog Domagoja, a ostane li sudska presuda na snazi - pa čak i uz izvanredno ublažavanja ili pomilovanje nakon odsluženog većeg dijela - u trenutku kada joj majka izađe iz zatvora već će imati 25 godina.