SAVO ŠTRBAC:

'Presuda dovodi u pitanje legitimnost proslave Oluje'

15.04.2011 u 21:19

Bionic
Reading

Voditelj Veritasa Savo Štrbac za Vijesti B92 rekao je da će 'današnje presude nekadašnjem hrvatskom vojnom vrhu dovesti u pitanje legitimnost proslave 5. kolovoza kao hrvatskog državnog praznika Dana pobjede i Dana domovinske zahvalnosti' i ocijenio da takva odluka Haškog tribunala predstavlja 'dobru osnovu' da Srbi prognani iz Hrvatske 'brže i lakše povrate osobna, imovinska i politička prava koja su im oduzeta i uskraćena nakon akcije hrvatskih oružanih snaga Oluja'

Štrbac je za B92 izjavio da će presuda hrvatskim generalima 'istaknuti neophodnost revizije hrvatske povijesti'.

'Presuda, također, mora i neminovno navesti EU na preispitivanje je li Hrvatska s ovako teškim teretom spremna ući u zajednicu demokratskih država, a bit će i jak vjetar u leđa protutužbi Srbije za genocid nad Srbima od 1991. do 1995', rekao je Štrbac i istaknuo da je 'najvažnija kvalifikacija presude sadržana u definiranju kaznenog djela kao udruženog zločinačkog pothvata na čijem je čelu bio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i koje je provedeno u cilju protjerivanja srpskog stanovništva iz kninske krajine'.

B92 doznaje, ali ne navodi izvor, da će Tribunal 'uputiti poziv pravosuđu u Hrvatskoj i regiji da se i ostali članovi tog udruženog zločinačkog pothvata procesuiraju'.