HSLS-OVCI PORUČILI:

'Prestanite šikanirati hrvatske građane'

15.06.2011 u 14:58

Bionic
Reading

HSLS-ovci u Rijeci iznijeli su danas rezultate petodnevne stranačke akcije Sam plaćam – sam odlučujem, koja je imala za cilj ukazati na nedostatke mirovinske reforme te je nudila mogućnost izbora građanima žele li ostati u II. mirovinskom stupu ili iz njega izaći i tako sačuvati 25 posto svoje mirovine

Predsjednik županijske organizacije Hrvatsko socijalno-liberalne stranke Čedomir Dundović, predsjednik i potpredsjednica riječkog ogranka Alen Jugović i Suzana Jurin te predsjednica mladeži Simona Jurić, rekli su da je od 8. do 12. lipnja u Hrvatskoj prikupljeno oko 30.000 potpisa, od čega 1.480 u Primorsko-goranskoj županiji, koji će biti uručeni Vladi Republike Hrvatske.


Osvrnuli su se i na manjkavosti koje je Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima pokazao u posljednjih pet mjeseci njegove primjene, a tiče se oko 160.000 građana koji nisu podmirili neke račune pa im FINA i banke automatski mogu sjesti na sva primanja.

'Dijelu građana blokirani su cjelokupni iznosi novčanih sredstava, iako postoji vrlo jasan popis sredstava koja su izuzeta Zakonom, od socijalne skrbi, dječjeg doplatka, naknada za tjelesna oštećenja i druga', rekao je Dundović te upozorio da građani u mnogim slučajevima i kada podmire dugovanje i dostave rješenje, moraju neko vrijeme čekati na deblokadu jer je sustav prekapacitiran.

Dundović tvrdi da je 1. siječnja 2011. u FINA-u pristiglo oko 11 milijuna računa i oko šest tisuća osnova za plaćanje, od kojih neke sadrže i više predmeta pa ukupan broj predmeta u obradi prelazi 730 tisuća te da je 13. siječnja blokirano oko 162 tisuća računa građana i oko 109 tisuća računa poslovnih subjekata.

Naglasio je i da građani često ni u FINA-i ni u banci ne mogu saznati što je osnova za obustavu sredstava, jer sustav Očevidnika, koji je temeljem pisanog zahtjeva ovršenika dužan dati podatke, nije jednim dijelom profunkcionirao, a što je obveza prema Zakonu.

'Unatoč skupom informatičkom sustavu koji je uveden prije deset godina u FINA-u, ne postoji način za provjerom informacija, osim dolaskom na šalter uz doplatu od 50 kuna po stranici ispisa koji su po Zakonu dužni poslati na uvid od strane odvjetnika ili javnobilježničkog ureda, čime se uskraćuju i temeljna ljudska prava na informaciju', rekao je Dundović.

Kaže da se time dodatno iskorištava već ionako teška situacija građana od vladajuće politike te da se na njima i dodatno zarađuje.

Riječki liberali stoga traže od Ministarstva financija, FINA-e i svih tijela za provedbu Zakona, da hitno poduzmu radnje oko uklanjanja nepravilnosti u primjeni svih propisa o ovrsi na novčanim sredstvima, da poduzmu dodatne radnje na upoznavanju građana s njihovim pravima i obvezama iz ovog Zakona i da prestanu sa šikaniranjem velikog broja hrvatskih građana.