INDEKS 3 I DUBAI

Preslušavane snimke na dva antikorupcijska suđenja

03.09.2009 u 17:07

Bionic
Reading

Preslušavanjem tajnih USKOK-ovih snimki danas su na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljena dva antikorupcijska suđenja - Indeks 3 zbog kupoprodaje ispita na Ekonomskom fakultetu te tzv. slučaj Dubai u kojem su dva poreznika i financijski inspektor optuženi za primanje mita.

U Indeksu 3 devetero profesora Ekonomskog fakulteta te još 14 osoba optuženi su zbog posredovanja, kupnje ili prodaje ispita, a među optuženima je i bivša predsjednica saborskog povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Deša Mlikotin-Tomić

U danas preslušanim telefonskim razgovorima 'uhvaćen' je dogovor glavnog posrednika Milana Ćevida s profesorom Jadrankom Grgonom o dolasku studenata na dogovoreno polaganje usmenog ispita.

Po tvrdnjama ranije ispitanih svjedoka studenti su, preko optuženih posrednika, za ispite plaćali od nekoliko stotina do dvije tisuće eura, a glavni posrednik Ćevid na sudu je priznao USKOK-ove optužbe.

Na suđenju za primanje mita službenika Ministarstva financija preslušavani su razgovori na kojima USKOK temelji optužnicu protiv Zdravko Markača i Ranka Vukoje iz zagrebačke Porezne uprave te financijskog inspektora Željka Sičaja, uhićenih u akciji Dubai zbog primanja 35.000 eura mita.

USKOK u optužnici tvrdi da je Sičaja preko Vukoje od Markača tražio da pogoduje tvrtkama u vlasništvu Denisa Dorčića, koji je kasnije postao pouzdanik tužiteljstva.

Vukoja je priznao primanje mita dok su Markač i Sičaj odbacili sve optužbe.