NAVIJAČI OPTUŽUJU POLICIJU

Prerezao žile čim je čuo za smrt brata u Širokom

05.10.2009 u 10:50

Bionic
Reading

Poginulog navijača Vedrana Puljića (24) prijatelj je dan prije nogometne utakmice Sarajeva i Širokog Brijega nagovarao da ne ide na taj susret. 'Rekao sam mu da ostane doma jer bi moglo biti sukoba. No on mi je samo rekao da ide na tu utakmicu makar poginuo za Sarajevo', rekao je za Sarajevo-x.com prijatelj ubijenog navijača

SARAJEVO - Obitelj i prijatelje ubijenog Vedrana Puljića vijest o njegovoj smrti duboko je pogodila. Vedranov brat Igor prerezao si je žile čim je čuo da su mu ubili brata. Igora su prevezli u bolnicu, gdje su mu sanirali rane.

Iz policije tvrde da je Puljić nastradao od ozljede oštrim predmetom, no navijači Sarajeva govore da je Puljića ubio policajac. 'Vedrana je ubio policajac koji mu je pucao u glavu s nekoliko metara. Krv mu je šikljala iz glave. Bilo je strašno. Policija tvrdi da nije pucala. To nije istina. Vedrana je ubio policajac', rekao je navijač Sarajeva koji tvrdi da je svjedok tragičnog događaja.

Navijači Sarajeva poslali su MUP-u popis zahtjeva, između kojih je uhićenje osobe odgovorne za ubojstvo. Traže i obdukciju tijela ubijenog Puljića, smjenu odgovornih osoba u MUP-u, te odgovornost osoba koje su odredile da se utakmice u Mostaru između Zrinjskog i Veleža te ona u Širokom Brijegu igraju u istom terminu, zbog čega nije bilo dovoljno policajaca na osiguranju utakmice u Širokom Brijegu.

Navijači su postavili rok za ispunjenje zahtjeva večeras do 20 sati. U suprotnom, najavljuju blokadu cijeloga grada. Za sada samo upozoravaju blokadom najavljenom za 12 sati za koju MUP tvrdi da nije najavljena, piše Sarajevo-x.com.Prosvjedi su započeli sinoć oko 23 sata, a navijačima nogometnog kluba Sarajevo pridružili su se i igrači.

R.I.P. Pulja

Nekoliko sati nakon ubojstva Vedrana Puljića osnovane su tri Facebookgrupe, među kojima R.I.P. Vedran Puljić Pulja broji već 11.300članova. Vedranovi prijatelji na Facebooku ostavljaju porukerazočarenja i tuge, kao i izraze sućuti njegovoj obitelji. Objavljenesu i mnoge fotografije nereda iz Širokog Brijega.

Na Hitnu pomoć Kliničkog centra u Sarajevu cijelu noć su pristizali ozlijeđeni. Jedan od mladića ispričao je za Sarajevo-x.com: 'Stigli smo i čim smo izašli iz autobusa počele su provokacije i masa ispred kafića nas je počela gađati bocama. Policajaca je bilo malo, a i ovi što su bili tu kad smo krenuli prema onima što su nas provocirali samo su nas udarali, njima ništa. Poslije je nastao kaos, čuo sam pucnjeve i rafale. Vidio sam mladića kojeg je metak pogodio u vrat ili u uho kako mu krv teče u mlazovima. Poslije sam čuo da je umro. Čuo sam da su još četvorica pogođena mecima, jedan valjda u prsa, jedan u nogu...'

Biljana Jandrić
, glasnogovornica KB-a, kaže da je tijekom noći primljeno 36 osoba, od kojih su tri zadržane na liječenju. Nitko nije preminuo. 'Tri osobe su zadržane u Kliničkom centru. U dva slučaja se radi o prostrijelnim ranama od metaka. Jedna osoba je pogođena u vrat, druga u leđa, a treći pacijent, kojeg je jedan metak pogodio u natkoljenicu i zaustavio se u zdjelici, bit će operiran', rekla za Sarajevo-x.com Biljana Jandrić.

U Kliničkom bolničkom centru u Mostaru operirani su navijači Sarajeva Amir Hadžić (1988.) i Kemal Mutić (1982.). Nalaze se na odjelu Intenzivne njege, no nisu u životnoj opasnosti, Hadžić je dobio prostrijelnu ranu iz vatrenoga oružja kroz plućno krilo, dok je Mutić zadobio frakturu lubanje.

U bolnici su odbacili medijske navode da je Hadžić podlegao ranama, kako su to objavili internetski portali u BiH. Dodali su kako su prostrijelne rane od vatrenog oružja zadobila još dvojica navijača. Više osoba dobilo je medicinsku pomoć te su pušteni kući. Najčešće se radi o ozljedama zadobivenim bacanjem kamenja i drugih tvrdih predmeta te o prijelomima.

Navijački neredi započeli su u nedjelju poslijepodne po dolasku navijača Sarajeva u Široki Brijeg. Sukob je počeo nakon što je jedan 59-godišnji Širokobriježanin dobio metak u nogu. Policija je privela više od 20 navijača Širokog Brijega i osam Sarajlija. Pripadnici specijalne policije morali su stići iz Mostara gdje su osiguravali utakmicu Zrinjskog i Veleža kako bi spriječili nerede 500 navijača, koji su iz Sarajeva stigli s četiri autobusa i nekoliko kombija. Specijalci su koristili suzavac i vodene topove. Utakmica između Širokog Brijega i Sarajeva je otkazana.