ZBRKA OKO VRTIĆA

Prepucavanje Skupštine i Grada prelomilo se na građanima

02.12.2012 u 11:35

Bionic
Reading

Saga oko cijene koju roditelji trebaju platiti da bi svoje 'limače' smjestili u zagrebačke vrtiće ne prestaje već gotovo tri godine. Od 200 do 400 kuna koliko se 'oduvijek' plaćalo, kako su zastupnici spočitavali Bandiću kada je donio prijedlog da se po dohodovnom cenzusu cijene kreću od nula pa sve do 2000 kuna i zbog čega je 2011. godine odbijen cijeli gradski proračun, pa do kompromisnih 300 za sve, bez obzira na primanja, na čemu je ostalo do posljednje rasprave o tome

Najnoviji sporazum između odavno 'zaraćenih' strana u ovom pitanju, Gradske skupštine i gradonačelnika Bandića, izgleda da će napokon donijeti mir i konkretno određene kriterije plaćanja. Ne bi trebao zbunjivati građane, niti rušiti gradski proračun kao što je to bilo 2011. godine. Dogovoreno je naime da će se cijene vrtića kretati od 150 do 600 kuna. Ipak, nezadovoljnih rješenjem, naravno, opet ima, a vrijeme će pokazati da li s pravom sumnjaju u uspjeh novog modela.

Prema HDZ-ovoj zastupnici Daniri Bilić novi prijedlog nije stabilan niti predstavlja zadovoljavajuće rješenje. Naime, kako je upozorila, ovaj model plaćanja nije dorečen te se, što je i najvažnije, opet nije pronašlo rješenje za ono zbog čega uopće i vode ovu 'bitku', a to je prvo riješiti stare probleme koji su nastali zbog zbrke oko plaćanja.

A zbrkano je to što postoji popriličan broj roditelja koji su, plaćajući posljednjih godina vrtiće čas ovako, čas onako, ili preplatili upisnine ili ostali dužni vrtićima. Grad još uvijek nije odlučio kako će riješiti taj problem, ali zato građane, a naročito roditelje koji uz djecu u današnjim vremenima ionako jedva spajaju kraj s krajem itekako zanima da im se što prije objasni na čemu su.

Zaprimili smo tako pitanje od čitatelja tportala, roditelja, kojeg je zanimalo može li ispisati dijete iz vrtića ako nije platio dug nastao zbog prepucavanja gore navedenog društva oko cijene vrtića posljednjih par godina. Budući da čitatelj nije precizirao na koji način je točno došlo do duga, nismo bili u mogućnosti saznati detalje specifično za taj slučaj, ali smo pitanje proslijedili Gradskom uredu za obrazovanje i šport.

'Poštovana čitateljice tportala, obavještavamo Vas da dijete možete ispisati iz dječjeg vrtića u bilo kojem trenutku. Ističemo, međutim, kako ste u obvezi podmiriti svoja eventualna dugovanja prema dječjem vrtiću što trebate izregulirati s Upravom dječjeg vrtića kojega vaše dijete pohađa', stoji u odgovoru iz Ureda za obrazovanje kojeg je potpisala glasnogovornica Zrinka Cvitković Lochert. Međutim, kako je čitatelj/ica slikovito opisala, 'prepucavanje' gradskih vlasti očito još nije gotovo, a ne zna se još ni da li će najnoviji 'eksperiment' upaliti kao ni kako će se rješavati nastali dugovi, kako građana prema vrtićima tako i obrnuto.

Bez da se ovo shvati kao poziv na bojkot obveza građana prema ustanovama za predškolski odgoj, najisplativija je ipak možda politika pričekati s plaćanjem dugova (ovisno o specifičnim detaljima onih koji se nalaze u sličnoj situaciji) i sačekati da se napokon rasplete cijela zavrzlama u kojoj su se građani ni krivi ni dužni našli. A obveza je Grada da ih obavijesti i informira o tome što im je činiti.

Čak i sami zastupnici priznaju da ovo nije konačno, 'vodonepropusno' rješenje. 'Sada su cijene nešto niže, pa su većini očito prihvatljivije, no i dalje ostaje niz problema. Problem je što za novi model kriterij nije ni dohodovni ni prihodovni cenzus, nego nešto između', objasnila je Danira Bilić. Udruge RODA i Vrtić za sve pak smatraju kako je ovo samo još jedan politički manevar. Marija Šinković Dečić iz udruge Vrtić za sve je izrazila je zabrinutost novim dogovorom. 'Postojeća situacija nije održiva pa je bilo kakav prijedlog dobrodošao, ali opet je ostavljen prostor za manipulacije. Nema jasnih mehanizama kontrole imovinskog stanja, a to je bio propust svakog dogovora do sada, pa i ovog posljednjeg', kazala je.

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku