novi rast

Preporod: Zbog poskupljenja goriva javni službenici u bezizlaznoj situaciji

06.10.2021 u 12:18

Bionic
Reading

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod upozorio je u srijedu da su službenici i namještenici u javnim službama koji na posao putuju svojim automobilima, jer javnog prijevoza nema, zbog novog rasta cijena goriva dovedeni u bezizlaznu situaciju

Preporod u priopćenju upozorava da se te radnike zakida na troškovima prijevoza već četiri godine, što je dovelo do smanjenja cijene njihova rada, a deseci tisuća radnika u školstvu, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi nemaju više odakle „sufinancirati državu“.

Zakida ih se po više osnova, jer iako u kolektivnom ugovoru stoji utvrđena naknada troškova prijevoza od 1,34 kune po kilometru, od 2017. godine isplaćuje im se samo kuna po kilometru.

"Do zakidanja dolazi i zbog neprestanog rasta cijene goriva. Početkom 2018. cijena litre benzina iznosila je 9,71 kuna, a dizela 9,09 kuna. Sada su obje vrste goriva skuplje od 11 kuna. Također, troškovi održavanja automobilu su, prema izračunima stručnjaka, u korona krizi porasli za više od 20 posto", navodi se u priopćenju.

Svi pokazatelji ukazuju na to da se u javnim službama unatrag četiri godine nadoknađivalo između 40 i 50 posto stvarnog troška prijevoza te su "radnici-putnici" iz vlastitog džepa doplatili više desetaka tisuća kuna za troškove prijevoza.

"Zbog toga, ali i činjenice da su sve povišice plaće iz 2020. obezvrijeđene inflacijom i porastom troškova života, sindikatima javnih službi predstoje teški i neizvjesni pregovori o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike", poručuje Preporod.