PRITISAK NA VLADU

Preporod referendumom traži potporu nastavnika protiv izmjena Kolektivnog ugovora

07.09.2012 u 19:49

Bionic
Reading

Devet tisuća učitelja i nastavnika, članova sindikata zaposlenih u školstvu Preporod, sljedeći tjedan pridružit će se referendumu osam sindikata javnih službi na kojem će glavno pitanje biti: 'Prihvaćate li ili ne izmjene i dopune Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, kakve predlaže Vlada?' Željko Stipić, predsjednik Preporoda, danas u Osijeku ocijenio je da može predvidjeti negativnu reakciju nastavnika i učitelja jer izmjene svima uskraćuju brojna prava, a nekima onemogućava rad

Drastičan primjer bio bi, naveo je Stipić, dugogodišnji nastavnik, putnik, kojemu bi izmjene kolektivnog ugovora oduzele 5.400 kuna jubilarne nagrade za 35 godina radnog staža, između tri i 3,5 tisuće kuna povrata putnih troškova i regrese od 1.250 kuna.

'Dolazimo do oko 13 tisuća kuna bez koliko bi samo 2013. godine ostao jedan nastavnik i zapravo ne bi mogao raditi', rekao je Stipić, prije čega je s osječkim sindikalistima raspravljao kakva je pregovaračka pozicija sindikata u procesu mirenja s Vladom, zaustavljen do završetka referenduma 15. rujna.

Višemjesečni meč tvrdih pozicija, ocijenio je Stipić, nakon referenduma može ići u dva smjera – do prihvaćanja Vladina prijedloga (za što vjeruje da je gotovo nemoguće) i odbacivanja, nakon kojega slijedi nastavak mirenja, određivanje pregovaračkog odbora koji o ugovoru mora odlučiti do najkasnije 1. studenoga, do kada je ministar financija Slavko Linić odredio krajnji rok radi izrade proračuna.

'Do tada plaće za kolovoz i rujan ne smiju biti umanjene, osim za desetak dana u kolovozu za one koji su bili na godišnjem odmoru', naglašava Stipić.

Sindikat Preporod u svoju korist dobio je jedan petogodišnji sudski spor s Vladom, koji je nastao u vrijeme bivšeg HDZ-ova ministra obrazovanja Dragana Primorca. Stipić nam je to rekao u neformalno razgovoru, ali nije htio precizirati o kojem je postupku riječ jer ekskluzivnu vijest čuva za sutrašnju konferenciju za tisak u Zagrebu.