EUROPSKA KOMISIJA:

'Preostale zadaće ne znače da Hrvatska nije spremna za EU'

15.10.2012 u 17:40

Bionic
Reading

Činjenica da je Europska komisija u u nedavnom izvješću o monitoringu identificirala neka područja u kojima Hrvatska treba postići napredak ne znači da ona nije i da neće biti spremna za članstvo 1. srpnja 2013., izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu glasnogovornik Komisije Peter Stano

'Činjenica da smo u sveobuhvatnom izvješću o monitoringu identificirali neka područja u kojima Hrvatska treba postići napredak ne znači da ona nije ili da neće biti spremna za članstvo 1. srpnja sljedeće godine. Točke koje smo u našem dokumentu identificirali predstavljaju radni dokument, radnu agendu za Hrvatsku u sljedećih nekoliko mjeseci kada će trebati uložiti više napora kako bi uspješno dovršila sve pripreme za članstvo', rekao je je glasnogovornik povjerenika za proširenje Peter Stano, odgovarajući na upit novinara da komentira neke reakcije u Njemačkoj, prema kojima Hrvatska nije spremna za članstvo.

Stano je podsjetio da su u prosincu prošle godine sve zemlje članice potpisale ugovor o pristupanju, nakon što je Hrvatska uspješna završila pregovore i na zadovoljstvo svih zemalja članica ispunila tražene kriterije.

Dodao je da je sada preko polovice zemalja članica već ratificiralo hrvatski pristupni ugovor i da Hrvatska treba postati članicom 1. srpnja 2013.