selotejp i garaža

Preokret u slučaju Glavaš; svjedok progovorio: Svi smo lagali kako bismo ga spasili

17.10.2019 u 23:32

Bionic
Reading

Pravdu zbog ubojstava civila u Osijeku obitelji žrtava čekaju više od 25 godina. Za slučajeve Selotejp i Garaža pravomoćno je, među ostalima, bio osuđen Branimir Glavaš. Ustavni je sud srušio presudu i sve je vraćeno na početak. No, dogodio se veliki obrat. Svjedok koji je svjedočio za Glavaša prvi put za televiziju priznaje – svi smo lagali kako bismo spasili Glavaša.

Dva srpska civila su u garaži u kolovozu 1991. ispitivana i mučena. Jednog su ubili, a drugog odveli u hladnjaču i od tad mu se gubi svaki trag. Taj je slučaj poznat kao Garaža. Na tu lokaciju 28 godina poslije ekipu Provjerenog odvodi nekada krunski svjedok događaja Krunoslav Fehir, čovjek koji se takozvanoj Branimirovoj osječkoj bojni pridružio sa samo 16 godina. Ondje ga je doveo otac Josip Fehir i dao mu oružje kojim je pucao na civila, objavio je Dnevnik.hr

Formalni zapovjednik Zaštitne čete Nikola Jaman je na sudu, a i novinarima, tvrdio da Glavaš nije zapovijedao mučenja i ubojstva civila. ''Nismo dobili zapovijed, niti je on to, ako je saznao, saznao je kasnije, ali da je on u tome sudjelovao – ja mislim da je to apsolutna izmišljotina'', rekao je 2006. umirovljeni časnik Hrvatske vojske Nikola Jaman.

Nikola Jaman danas kaže kako je lagao da je on bio ključni zapovjednik zaštitne čete kako bi se Branimira Glavaša oslobodilo optužbi za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Nikola Jaman kaže da se više puta nalazio s Glavašem tijekom suđenja, iako je Jaman tada bio svjedok, a Glavaš optuženi. ''Noću sam dolazio kod njega u 11 sati kroz jedan otvor, prolaz, podrumski prolaz i onda sam dolazio i bio kod njega do 2, 3, 4 sata. I tako sam isto izlazio van. Ne jednom, nego 20 puta. Razgovarali smo kako i što jer je suđenje bilo u tijeku, znate'', rekao je za Provjereno Jaman.

Slučaj je i visoko politiziran od samih početaka. Priča se otvorila u trenutku kada je Glavaš istupio iz HDZ-a i sa svojom strankom osvojio lokalne izbore. Govorio je da je proces politička montaža. ''Neće me poniziti, neće me postidjeti. Ja sam ponosan na to razdoblje'', kazao je u travnju 2007. Glavaš.

Osim što je ušao u sukob s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Glavaš se sukobio i s Vladimirom Šeksom koji mu je u to ratno vrijeme bio nadređeni. ''Oni koji su pokrenuli bili su moji nadređeni za vrijeme Domovinskog rata. Prema tome, stolovali su samo jedan kat iznad mene, jako dobro su znali što se događalo i što se događa na ovim prostorima u tim burnim mjesecima stvaranja hrvatske države'', rekao je Glavaš. Šeks je na kraju svjedočio u njegovu korist i stao mu u obranu. ''Njemu, Branimiru Glavašu, u ovom kaznenom postupku vjerujem da je radio po ratnim i drugim zakonima'', kazao je tada Vladimir Šeks.

Nikola Jaman tvrdi da je i Šeks lagao na sudu. ''Njih dvojica su se tako posvađali nekoliko puta. Posvađali su se dok su jedno drugom govorili pijanac, lupež.'', tvrdi Jaman.

Jaman je priznao da je lagao. Mjesecima se čekalo saslušanje. Pojavila se teza da se namjerno odugovlači jer je teško bolestan. A onda je na adresu Provjerenog baš u srijedu od zagrebačkog Županijskog suda stigao odgovor kako će se Nikola Jaman saslušati 5. studenog u 9 sati i 30 minuta. Jaman bi svojim svjedočenjem svakako mogao naštetiti i Branimiru Glavašu, ali i Vladimiru Šeksu. ''Ja bih ga volio što prije vidjeti na sudu, ali ja o tome ne odlučujem'', rekao je odvjetnik Branimir Glavaša Veljko Miljević.