ANTISEMITIZAM U EUROPI

'Premoćni Židovi previše govore o holokaustu'

11.02.2009 u 16:42

Bionic
Reading

Antisemitske predrasude raširene su u Europi, pokazalo je istraživanje Antidefamacijske lige (ADL), nevladine udruge za borbu protiv antisemitizma sa sjedištem u New Yorku

NEW YORK - Više od trećine ispitanika u sedam europskih zemalja smatra da Židovi imaju previše moći u gospodarskom i financijskom svijetu, navedeno je u rezultatima istraživanja predstavljena u utorak u New Yorku.

Gotovo polovica ispitanika izjavila je da su Židovi odaniji Izraelu nego svojoj vlastitoj zemlji.

ADL je od sredine prosinca do sredine siječnja ispitao 500 osoba u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Mađarskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

Ispitanici su pritom suočeni s predrasudama koje su trebali označiti kao "vjerojatno istinite" ili "vjerojatno pogrešne".

Oko 40 posto ispitanika izjavilo je da Židovi imaju previše moći u području financija i gospodarstva. To je mišljenje najraširenije u Mađarskoj, gdje ga podupire 67 posto ispitanika.

U prosjeku 44 posto ispitanika izjavilo je da je "vjerojatno važna" tvrdnja da židovi još uvijek previše govore o holokaustu. Najveći broj takvih mišljenja zabilježen je također u Mađarskoj s 56 posto ispitanika te u Austriji i Poljskoj s po 55 posto ispitanika.

Antisemitske predrasude općenito su najmanje raširene u Velikoj Britaniji, a najraširenije su u Mađarskoj, Poljskoj i Španjolskoj.

Antisemitizam živi u glavama mnogih Europljana, ocijenio je ravnatelj ADL-a Abraham Foxman, podsjetivši na istraživanje 2007. koje je polučilo slične rezultate. On čak smatra da je potpora antisemitskim predrasudama čak porasla.

Antidefamacijska liga, osnovana 1913., vodeća je udruga u svijetu koja se bori protiv antisemitizma putem programa i služba koje djeluju protiv mržnje, predrasuda i vjerske nesnošljivosti.