U 78. GODINI

Preminuo Romano Božac, ponajveći hrvatski stručnjak za gljive

29.02.2020 u 09:46

Bionic
Reading

Jedan od najvećih autoriteta u području gljivarstva u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Romano Božac preminuo je 27. veljače u Zagrebu u 78. godini života, izvijestio je njegov sin.

Kako prenosi Jutarnji, Božac je rođen je 25. lipnja 1942. u selu Matiki kod Žminja u Istri, po struci je bio agronom, sveučilišni profesor u trajnom zvanju. Od 1969. godine radio je kao znanstvenik i profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je kolegije Kakvoća i prerada mesa, Fermentirani proizvodi od mesa i Gljivarstvo koji je utemeljio na Agronomskom fakultetu (1994). U trajno zvanje redovitog profesora izabran je 2000.

Otkrio je i publicirao 53 nove vrste gljiva, objavio 72 znanstvena rada i 160 stručnih i popularnih radova, objavio 20 knjiga o gljivama, unutar kojih je i kapitalno djelo 'Enciklopedija gljiva' u dva sveska 2005.-2008., u kojoj je opisao i briljantnim slikama objelodanio 2000 vrsta gljiva. Osnivač je i Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza.

U bogatoj karijeri objavio je i knjigu poezije i eseja 'Lice i naličje nedorečene istine' (2000), a pet knjiga mu je prevedeno na njemački, slovenski i makedonski jezik. Uredio je ili preveo na hrvatski jezik sedam knjiga s njemačkog, talijanskog i engleskog jezika.

Utemeljitelj je i voditelj jedinstvenog Muzeja gljiva u Zagrebu, u kojem je danas izloženo više od 2000 liofiliziranih vrsta gljiva iz Hrvatske i brojnih zemalja svijeta, što je ujedno i svjetski rekord.

Za HRT je snimio projekt Leksikon gljiva u 40 emisija i napisao scenarij te vodio projekt Život gljiva za Internacionalni sveučilišni TV program.