aleksej leonov

Preminuo prvi čovjek koji je izveo svemirsku šetnju

11.10.2019 u 14:55

Bionic
Reading

Aleksej Leonov, odlikovani ruski veteran kozmonaut i prvi čovjek koji je izveo svemirsku šetnju još davne 1965. godine, preminuo je u Moskvi u dobi od 85 godina u petak

Kozmonaut koji je ostvario povijesni pothvat izlaskom iz kapsule na 12 minuta prije gotovo 54 godine bit će pokopan sljedećeg utorka na federalnom vojnom groblju, javlja Russia Today.

Podrijetlom iz Sibira, Leonov je bio jedan od 20 pilota sovjetskog zrakoplovstva pomno odabranih za prvu skupinu kozmonauta 1960. godine te se sprijateljio s Jurijem Gagarinom.

Misija iz 1965. godine, nazvana Voskhod 2 (Zora 2), dogodila se tijekom svemirske utrke između SSSR-a i Sjedinjenih Država. Unatoč nizu nedaća - Leonov je imao problema s ponovnim ulaskom u zračnu komoru, pa sve do toga da je njegova kapsula promašila zonu slijetanja - povijesni let smatran je uspjehom.

Zanimljivo je da je Leonov, piše RT, prvotno trebao postati prvi čovjek koji je sletio na Mjesec, ali skup projekt je otkazan kada je američka posada Apolla 1969. dotaknula Zemljin prirodni satelit i tako ostavila Sovjete za sobom u svemirskoj utrci.

Ipak, bio je dio svemirske operacije šest godina kasnije, zapovijedao je sovjetskom posadom tijekom eksperimentalne misije Sojuz-Apollo iz 1975. godine, u kojoj je američki modul bio priključen za sovjetski, formirajući privremenu svemirsku stanicu.