SUKOB U MOSTARU

Preminuo mladić kojeg su ranile vehabije

17.07.2009 u 14:38

Bionic
Reading

Jedan je mladić preminuo u petak ujutro u Mostaru od teških ozljeda koje je zadobio u tučnjavi između više radikalnih muslimanskih vjernika vehabija i umjerenih Bošnjaka koja se dogodila u tom gradu u srijedu navečer, potvrdili su u petak iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije.

"U istrazi se pokazalo kako je izbio obračun nakon verbalnog sukoba vehabija koji su bili na večernjoj molitvi i Bošnjaka koji su sjedili u kavani", rekao je glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ-a Srećko Bošnjak

Po Bošnjakovim riječima do tučnjave u kojoj je sudjelovalo više osoba je došlo nakon vjerske molitve oko 22.00 sati u srijedu nedaleko od džamije u naselju Luki u Mostaru. Dodao je kako su vehabije prigovarali mladićima što sjede u kavani i nisu sudjelovali na molitvi.

Pet osoba je zadržano na bolničkome liječenju. Policija je u istrazi privela više osoba.

Istodobno iz Islamske zajednice u Mostaru u petak su ustvrdili da su nasilnici napali islamske vjernike nakon večernje molitve te su optužili lokalne medije koji su u petak izvijestili o incidentu da su "prebacili krivnju na vehabijski pokret te nastavili sa širenjem islamofobije i ataka na islam i muslimane".

Vehabije su pristaše radikalnog tumačenja islama i na područje Bosne i Hercegovine pristigli su tijekom ratnih sukoba uglavnom kao pripadnici humanitarnih organizacija i agencija iz različitih islamskih zemalja koje su tada pružale pomoć Bošnjacima. Vehabije ne podržavaju vjersku snošljivost kakvu tradicionalno prakticiraju muslimani u BiH, što je izvorište povremenih otvorenih sukoba kakav je bio ovaj u Mostaru. Islamska zajednica u BiH do sada nije pokazala otvoreno protivljenje djelovanju vehabijskih zajednica zbog čega je povremeno na udaru kritika u medijima bio i reis Mustafa Cerić