DRAMATURG I POLITIČAR

Preminuo Ivo Škrabalo

18.09.2011 u 17:40

Bionic
Reading

Bio je dramaturgom u zagrebačkim filmskim kućama, režirao je nekoliko filmova, a autor je više djela na temu filma. Također surađivao je u izradi Filmske enciklopedije. Tijekom 1990.-ih ušao je u politiku

Poznati hrvatski filmski redatelj, scenarist i filmski kritičar te političar Ivo Škrabalo danas je preminuo u Zagrebu nakon duge i teške bolesti.

Bio je dramaturgom u zagrebačkim filmskim kućama, režirao je nekoliko filmova, a autor je više djela na temu filma. Također surađivao je u izradi Filmske enciklopedije.

Tijekom 1990.-ih ušao je u politiku te je u više mandata kao zastupnik HSLS-a i LIBRA-e ušao u hrvatski Sabor. Za vrijeme Domovinskog rata je u vladi narodnog jedinstva neko vrijeme bio doministrom kulture za međunarodnu suradnju.

Bio je i potpredsjednik liberalne, demokratske i reformatorske grupe u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Generacije će ga pamtiti po kreativnim naslovima koje je davao nekim od prvih erotskih filmova koje su pušteni u kino distribuciju tadašnje Jugoslavije. On je čovjek koji je smislio 'Njoj se mili u svili' ili legendarno 'Hopa cupa u krevetu' i 'Šefica zna znanje'. I nikada nije zazirao od te teme. U jednom je intervjua rekao:'Ako postoji tabu na seks, postoji i tabu na slobodu. Prevodio sam porno filmove i naslove tih filmova i uživao u tome. No, nisam smišljao samo naslove pornića. 'Tko pjeva, zlo ne misli' moj je naslov'.

Rođen je u Somboru, 19. veljače 1934. godine. Najvažniji dio njegovom sgtručnog opusa je rad na povijesti hrvatske kinematografije, o kojoj je objavio četiri knjige, od kojih je najvažnija kapitalna '101 godina filma u Hrvatskoj', objavljena 1998. godine. Istražujući filmsku povijest, prvi je izdvojio hrvatsko stvaralaštvo iz jugoslavenskoga korpusa, nije se ustručavao pisati o filmu iz Pavelićeva doba. Režirao je kratkometražne filmove Velika porodica, Dan kad se sklapaju brakovi Slamarske divojke, te scenarist filma Živuće fotografije – slike iz prošlosti filma u Hrvatskoj Mladena Jurana.