PRESICA STOŽERA

Božinović otkrio koliko je lokala kršilo mjere, prednjače oni u Splitsko-dalmatinskoj županiji

03.04.2020 u 14:13

Bionic
Reading

U protekla 24 sata imamo 68 novih potvrđenih bolesnika, ukupno 1079 bolesnika. Preminula je još jedna pacijentica u KB Dubrava, 1935. godište, s puno ranijih patoloških stanja. Na respiratoru je 39 ljudi, četvero više nego jučer. Oporavljena su 92 bolesnika, također četvero više nego jučer, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je policija u posljednja 24 sata zaprimila 86 prijava o kršenju mjera samoizolacije, od čega je u 29 slučajeva utvrđeno kršenje. Ukupno su potvrđena 1053 slučaja kršenja samoizolacije.

'Od dana kad je Stožer donio odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, zabilježeno je 45 kršenja kad govorimo u ugostiteljskim lokalima', rekao je Božinović, dodajući da je na području PU karlovačke i koprivničko-križevačke je zabilježen po jedan takav slučaj, a u PU krapinsko-zagorskoj i ličko-senjskoj po dva slučaja. Na području PU varaždinske je zabilježeno šest, dok je na području PU vukovarsko-srijemske i PU zadarske zabilježeno šest slučajeva.

  • +12
Split: Policija i GSS upozoravju građane da drže razmak Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

''Na području splitsko-dalmatinske policijske uprave zabilježeno je 14 slučajeva kršenja mjera, međutim posljednjih dana nisu zabilježeni slučajevi kršenja, dok je na području PU zagrebačke zabilježeno ukupno 10 kršenja'', precizirao je.

Božinović je dodao da je u policiji zabilježeno 13 slučajeva zaraze, dok se u samoizolaciji nalazi 156 policijskih službenika, a njih 91 je izašlo iz samoizolacije. Hrvatski Crveni križ ima četiri pripadnika u samoizolaciji, a jedan pripadnik je izašao iz samoizolacije, dok Hrvatska vatrogasna zajednica bilježi tri oboljela pripadnika, a njih 25 se nalazi u samoizolaciji.

Nadalje, Hrvatska gorska služba spašavanja ima devet pripadnika u samoizolaciji, dok je njih 17 izašlo iz samoizolacije. Oružane snage imaju osam oboljelih pripadnika, njih 99 se nalazi u samoizolaciji iz koje je dosad izašlo 102 pripadnika Oružanih snaga. Ministarstvo obrane bilježi jednu, a Državni inspektorat dvije oboljele osobe u svojim redovima, zaključio je Božinović.

Do petka u 11.45 sati izdano je 192.262 e-propusnica, a za poduzetnike može biti važna obavijest da će od danas poslijepodne biti aktivan sustav skupnog unosa djelatnika za e-propusnice. Tvrtke će sve svoje djelatnike unositi u Excellu, kazao je Božinović.

Govoreći o 'drive-in' tržnicama, Božinović je rekao da se razmatra koje su mogućnosti kako bi se taj važan segment hrvatskog gospodarstva stavio u pogon. To nije jednostavno, kazao je, dodajući da se o tome može razgovarati.

Govoreći o žarištima epidemije, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravsvo (HZJZ), napomenuo je da se još uvijek raščišćava situacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a prilično veliki broj u odnosu na broj stanovnika je u Krapinsko-zagorskoj županiji. Ipak, velikog žarišta nema, nigdje nije nekontrolirana situacija.

  • +16
Drive in testiranje na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', rekla je da nisu svi testovi isti.

'Sad je odjednom poplava svakakvih testova. Svi koji su pod našom kontrolom kvalitete, dobili su prvo panel različitih uzoraka koje su testirali. Ako su uspjeli identificirati kako treba, dogovorili smo se da mogu u testiranje. Čini nam se da su svi laboratoriji sad kvalitetni, s tim da nema idealnog testa', kazala je Markotić, dodajući da su neki njihovi pacijenti imali simptome i bili su liječeni kao oboljeli od Covida 19, iako su višekratno bili negativni na testu.

Capak je rekao da nisu zadovoljni s brzim testovima. 'Ono što je negativno je najčešće negativno, a ono što je pozitivno je isto najčešće negativno', objasnio je. U ovom trenutku ih ne preporučuje.

Po pitanju dr. Marija Zovaka, ravnatelja KBC Sestre milosrdnice, Capak je rekao da svi koji su s njim bili u intenzivnom socijalnom kontaktu idu u samoizolaciju.

  • +8
Mario Zovak Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL