SUMRAK U SABORU

Premijerkina prijateljica ušla u visoku politiku

18.03.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Aktiviranjem zastupničkog mandata svoje dugogodišnje prijateljice Đurđice Sumrak premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor pobrinula se da još malo učvrsti svoju poziciju u saborskim redovima HDZ-a. Sumrak je postala poznata kad su ljetos osvanule fotografije premijerke Kosor s ljetovanja na Braču koje je provodila sa Sumrak i prijateljicom Anom Lisak

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Đurđica Sumrak, čiji mandat teče od 19. veljače, kao i njezin prethodnik Krešimir Gulić u Saboru su se našli kao zamjenici zastupnika Mladena Barišića, ravnatelja Carine. Sumrak je porijeklom iz Garešnice, a po struci je veterinarka. S premijerkom Kosor, kako je jednom rekla, veže je dugogodišnje prijateljstvo.

Kosor i Sumrak na ljetovanju

'S Jadrankom me zbližila briga za ljude', izjavila je svojedobno Sumrak koju su mnogi zapamtili po izjavi da je Kosor 'njezina Margaret Thatcher'.

Sumrak je u Sabor došla na mjesto zastupnika Krešimira Gulića, načelnika Općine Bistra. Gulić je zastupnički mandat počeo obnašati 11. siječnja 2008, da bi prije mjesec dana, 15. veljače, podnio ostavku na tu dužnost.

'Nisam izbačen, niti je tko vršio na mene pritisak i tražio da odem na pola mandata. To je bila moja odluka jer sam htio ispoštovati dogovor iz 2008.', rekao je Gulić novinarima Jutarnjeg.

'Još prije dvije godine dogovorio sam se s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i sadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor da ću ja odraditi pola mandata, a drugu polovicu kolegica Sumrak. Tada su me pitali i koju polovicu mandata želim odraditi i ja sam se odlučio za prvi dio. To je sada isteklo i ja sam napustio Sabor. To je jedina istina', pojasnio je Gulić, dodajući da su svi znali za taj dogovor. Gulić je, kako kaže, oko svoje ostavke prije tri tjedna razgovarao i sa šeficom HDZ-a, Jadrankom Kosor

'Razgovarali smo i premijerka nije vršila nikakav pritisak. Naprotiv, rekla je da je zadovoljna mojim mandatom i da s obzirom na moje rezultate, ni ne može tražiti to od mene. No ja sam želio poštovati dogovor i otići, jer bi sve drugo bilo nekorektno prema kolegici Sumrak', rekao je Gulić koji kao načelnik Općine Bistra odrađuje već svoj peti mandat. Na pitanje je li prijateljstvo u ovom slučaju ipak bilo presudnije od njegovih rezultata, Gulić je rekao:

'I ja sam dobar s premijerkom. Prijatelji smo, iako ne ljetujemo zajedno.'