DARINKO KOSOR O REBALANSU

Premijerka više ne kontrolira ni stranku ni Vladu

25.08.2010 u 11:43

Bionic
Reading

'Jadranka Kosor od jučerašnjeg dana više ne kontrolira provedbu vlastitog programa gospodarskog oporavka, ni koaliciju, a ni vlastitu stranku. Mene bi bilo sram da sam bio na koordinaciji koja je usuglasila ovakav rebalans. Ne bih ni izašao na glavna vrata, nego na sporedna', kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na konferenciji za novinare posvećenoj netom donesenom rebalansu proračuna

Doneseni proračun za HSLS-ovce je 'kukavičluk u koaliciji i Vladi koja je rebalans kakav je donesen donijela zbog uskih stranačkih interesa'.

Prvi čovjek HSLS-a podsjetio je da je njegova stranka, dok je bila u vladajućoj koaliciji, u dva navrata tijekom ove godine tražila rebalans proračuna koji je HDZ uporno odgađao.

'Predlagali smo rebalans u veljači i lipnju, ali on nije prihvaćen. To je bio osnovni razlog zašto smo napustili koaliciju. I sada, nakon što je on donesen, očekivali smo da će biti kvalitetniji. Međutim, ovo je najgore moguće rješenje za građane, buduće generacije i sve vlade koje dolaze. Povećava se deficit, doći će do novih zaduženja te neće biti gospodarskog oporavka s ovakvim rebalansom. Ova vlada je imala 'hrabrost' da ne napravi ništa', istaknuo je Kosor.

Da ne bi ispalo da samo kritizira, a ništa ne predlaže, predsjednik HSLS-a iznio je nekoliko prijedloga koja su prema njegovom mišljenju trebali omogućiti bolju budućnost.

'Trebalo je zahvatiti socijalne naknade po imovinskom cenzusu, ukinuti određene subvencije i poticaje, a tu prvenstveno mislim na pitanje HŽ-a i poticaje u poljoprivredi koji su, umjesto da su smanjeni, povećani 600 milijuna kuna zbog uskih interesa HSS-a. Trebalo se ići i na smanjenje broja zaposlenih u državnim službama te lokalnoj upravi i samoupravi. Također sam mišljenja da je neke kapitalne projekte, poput Pelješkog mosta i Podravskog ipsilona, trebalo u potpunosti obustaviti', kazao je Kosor.

HSLS-ovci drže da je trebalo voditi računa i o prihodovnoj strani za koju nije bilo prijedloga ni ideja i da bi trebalo poticati proizvodnju i investicije te smanjiti i poreze i doprinose, jer je jedno vezano za drugo.

Za predsjednika HSLS-ova Odbora za gospodarstvo Josipa Budimira ovakav rebalans proračuna je 'iskaz nesposobnosti Vlade koja je promjene ostavila nekome drugome da ih donese u budućnosti'.