guardian analizira

Tek je mjesec dana britanska premijerka, a već se kuju planovi kako je smijeniti: Ovo su tri scenarija kako bi se mogle posložiti karte za Liz Truss

07.10.2022 u 22:59

Bionic
Reading

Britanska premijerka Liz Truss samo je mjesec dana na dužnosti, a već je u neizvjesnoj poziciji i mahnito se nagađa hoće li biti prisiljena napustiti dužnost za nekoliko mjeseci ili će se boriti da predvodi konzervativce na sljedećim općim izborima

Dok zastupnici Konzervativne stranke raspravljaju o tome kako uništiti ili spasiti njezinu karijeru, premijerka Liz Truss je usredotočena na sprječavanje da rascjepkana stranka izbaci iz igre njezin radikalni novi program.

Iako nepredvidivi događaji – poput smrti kraljice Elizabete, pandemije covida ili rata u Ukrajini – imaju tendenciju poremetiti najbolje osmišljene političke planove, Guardian donosi tri moguća scenarija kako bi se u budućnosti mogle posložiti karte za Liz Truss.

Najgori scenarij

Dok joj zvuk nejedinstva Torijevaca nakon stranačke konvencije još uvijek odzvanja u ušima, Truss je prisiljena ulizivati se svim krilima svoje stranke i pokušava im svima ugoditi, ali ne uspijeva. Program 'kapajuće ekonomije' pokazao se previše razdornim i Truss prijeti mogućnost da mora odustati od još nekih dijelova svoje mini reforme, kao što je morala odustati od ideje ukidanja najviše stope poreza na dohodak za one koji najviše zarađuju.

Kritike predsjednika klubova rastu i vlada je ponovno optužena da ne uzima u obzir zabrinutost torijevskih zastupnika. Istovremeno kolektivna odgovornost u kabinetu opetovano se zanemaruje dok ministri javno iznose svoje kritike. Ostavke i otkazi samo pojačavaju osjećaj kaosa.

U međuvremenu, kriza zbog rasta troškova života pogoršava se s rastućom inflacijom, a Torijevci padaju sve niže u anketama. Zbog toga zastupnici ne sjede skrštenih ruke već smišljaju način kako spasiti svoja mjesta u parlamentu na sljedećim općim izborima. Ako će se izbori doista održati redovno za tek dvije godine, neki vjeruju da ima dovoljno vremena da se konzervativci oporave – ili barem izbjegnu najgori rezultat stranke od 1945. Razmišljaju o mogućnostima.

S obzirom na pravilo koje je postavio konzervativni Odbor 1922. prema kojem se Truss ne može suočiti s glasovanjem o povjerenju u svojih prvih 12 mjeseci na dužnosti, torijevski buntovnici smišljaju sve inventivnije načine da je prisile da odustane od premijerske funkcije do Božića. To uključuje i pritisak na Odbor 1922. da promijeni pravila i dopusti glasanje o nepovjerenju, što bi bio nuklearni potez s obzirom da to nikada nije postignuto čak ni tijekom polako umirućeg mandata Borisa Johnsona ili Therese May. Međutim, i jedno i drugo su bili prisiljeni sami odustati i otići u prvoj polovici izbornog ciklusa. Budući da su sljedeći izbori mnogo bliže, tzv. 'ljudi u sivim odijelima' mogli bi zaključiti da je promjena pravila neophodna kako bi stranka izbjegla da padne u zaborav u sljedećih nekoliko izbornih ciklusa.

Još jedna mogućnost koju zagovaraju neki Torijevci je glasanje o povjerenju kao 20003. u slučaju bivšeg šefa Konzervativne stranke Iaina Duncana Smitha. To bi imalo isti učinak i dopustilo zastupnicima da pokažu da su izgubili povjerenje u Truss, ali bi zaobišli pravilo koje zabranjuje glasovanje o nepovjerenju.

Naime, nezadovoljnici unutar stranke imaju namjeru prikupiti što više pisama kojima se iskazuje nepovjerenje u Truss. Kako bi izazvali glasanje o povjerenju, pobunjenici su namjerili dobiti što više pisama nepovjerenja. Dok je prag od 10 posto, koliko zastupnika Torijevaca potrebno da pokrene glasanje o povjerenju, suspendiran na 12 mjeseci, pobunjenici imaju namjeru skupiti barem 178 pisama, polovicu od sveukupnog broja zastupniak Konzervativne stranke. Ako bi postigli tu brojku, to bi bio jasan znak da Truss nema dovoljno podrške za nastavak i da se mora povući.

  • +9
Liz Truss Izvor: Profimedia / Autor: Joel Goodman/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Srednji scenarij

Nakon teškog prvog mjeseca na dužnosti, Truss je održala govor na stranačkoj konvenciji, u kojem je izrazila predanost fiskalnoj disciplini i tradicionalnim konzervativnim vrijednostima, što joj je priskrbio dovoljno potpore da spriječi neposrednu pobunu. Truss nastavlja snažno forsirati plan rasta, a mnoga problematična pitanja koja su je dosad mučila izglađena su na vrijeme za srednjoročni plan razvoja, kojeg bi ministar financija Kwasi Kwarteng trebao predstaviti u sljedećih šest tjedana.

Torijevski zastupnici će zaključiti da je loš rejting stranke prirodna nevolja tijekom teškog zimskog razdoblja ili će odlučiti pogoršati situaciju stalnim kritiziranjem Truss.

Iako su troškovi života veliki, građani su zahvalni zbog financijske potpora za pojedince i tvrtke ove zime, što dodatno povećava potporu za Truss. U međuvremenu, tržišta se nisu uznemirila zbog toga što će se ogromni troškovi duga nadoknaditi smanjenjem javne potrošnje i 'učinkovitim uštedama'.

Unatoč tome što neki stranački veterani nastavljaju s kritikama, ne osjećaju se previše zakinutima da bi ih to potaklo da izađu u javnost. Truss preživljava Božić i planira daljnja smanjenja poreza, ovaj put za one koji zarađuju manje.

Preživljava do proljeća, ali još uvijek zaostaje u anketama, dok torijevski aktivisti upozoravaju da su pred strankom još jedni teški lokalni izbori. S još više lokalnih vijeća u centralnoj Britaniji i na jugozapadu u kojima konzervativci gube kontrolu, sve su glasniji pozivi da Truss podnese ostavku, baš kao što se to dogodilo s Johnsonom nakon poraza na izborima ove godine.

  • +12
Liz Truss Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Najbolji scenarij

Truss ostaje pri svojim stavovima, ne dozvoljava da je diraju kritike te se pouzda u svoju samouvjerenost zbog koje je i preživila kao jedina članica kabineta iz administracije bivšeg premijera Davida Camerona. I dalje je voljna biti nepopularna, vjerujući da će se njezini planovi početi isplaćivati - i to se doista počinje događati.

U tome joj pomaže blaga zima zbog koje se smanjuju troškovi grijanja, inflacija pada, a tehnička recesija od dvije četvrtine negativnog rasta ostaje izbjegnuta. Uz krajnji rok za održavanje općih izbora tek u siječnju 2025., Truss ima dovoljno vremena čekati da gospodarstvo ponovno počne rasti – uz pomoć više stambene gradnje, manje zastoja u poslovanju u investicijskim zonama i ciljanim rastom od 2,5 posto koji se nazire na vidiku.

Kritičari Liz Truss utihnu jer sada može tvrditi da se njezino kockanje isplatilo. Postaje moćnija i asertivnija te koristi veliku većinu u parlamentu naslijeđenu s prošlih izbora za provođenje radikalne politike – uključujući ponovno uspostavljanje smanjenja poreza za najbogatije uz planove za ublažavanje poreznog tereta i za osobe s nižim primanjima.

Plan rasta Liz Truss dobro je primljen i ankete se oporavljaju s obzirom na to da birači još uvijek izbjegavaju alternative koje je iznio oporbeni čelnik Laburista Keir Starmer. S propitivanjem njenog liderstva kao dijelom prošlosti i protukandidatom Rishijem Sunakom 'skrivenim' u zadnjim klupama, Truss ostaje na čelu stranke i vodi je na sljedećim općim izborima.