DRUGA GODIŠNJICA TRAGEDIJE

Premijerka nije posjetila Kornat jer je boli koljeno

30.08.2009 u 17:33

Bionic
Reading

Članovi obitelji dvanaestorice vatrogasaca, koji su na današnji dan prije dvije godine poginuli u akciji gašenja požara na otoku Kornatu, obišli su mjesto stradanja svojih najdražih u uvali Šibnate u klancu ispod Velog vrha

Na mjestima gdje su pronađena tijela Dina Klarića, Ivice, Ante i Tomislava Crvelina, Ivana Marinovića, Marka Stančića, Gabrijela Skočića, Hrvoja Strikomana, Marinka Kneževića, Josipa Lučića, Karla Ševerdije i Ante Juričeva Mikulina članovi obitelji su zapalili svijeće i položili cvijeće. Uz suze, jecaje i tihu molitvu još su se jednom prisjetili svojih sinova, supruga, braće i očeva.

Vijence su na stijenu Velog vrha podno kojeg su u klancu stradali vatrogasci iz Šibenika, Vodica i Tisnog položili i izaslanici predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade, vatrogasnih zajednica, Šibensko-kninske županije, gradova Šibenika i Vodica te općine Tisno.

U ime predsjednika Stjepana Mesića na Kornatu je bio njegov savjetnik za društvena i humanitarna pitanja Borislav Vučković, izaslanstvo hrvatske Vlade činili su ministri Božidar Kalmeta i Tomislav Karamarko, a Hrvatski sabor su predstavljali zastupnici iz Šibensko-kninske županije. Članovi obitelji poginulih nisu bili raspoloženi za izjave. No Joško Klarić, otac poginulog Dina Klarića, u izjavi novinarima ponovio je da su obitelji razočarane obustavom sudskog procesa protiv bivšeg vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, koji je bio osumnjičen da je nizom propusta odgovoran za kornatsku tragediju.

'Sve nas ovo boli. Sramota je cijelog sustava da je nakon 14 mjeseci istrage, stotinu ispitanih svjedoka, dva stručna tima i desetak vještačenja Županijski sud u Šibeniku poništio optužnicu', kazao je Klarić. Dodao je kako vjeruje da će Vrhovni sud uvažiti žalbu šibenskog Županijskog državnog odvjetništva te da će ipak doći do suđenja.

Naglasio je kako je suđenje jedina prilika da se postave mnoga pitanja i na njih dobije odgovor. Najavio je također kako će i obitelji poginulih vatrogasaca uskoro podnijeti i svoju žalbu Vrhovnom sudu.

Ministar MUP-a Tomislav Karamarko izrazio je duboku potresenost na mjestu stradanja vatrogasaca koje je posjetio prvi put. Odbacio je sumnje kako se prikriva istina o kornatskoj tragediji. Svaka obrada ima svoj tijek i trajanje. Uvjeren sam da će hrvatsko pravosuđe odraditi svoj posao, rekao je Karamarko, dodajući da su istražne radnje oko kornatske tragedije nekoliko puta provođene te da ništa nije pronađeno što bi upućivalo na prikrivanje tragova i istine.

I ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta siguran je kako je svakome u državi u interesu da se otkrije istina o kornatskoj tragediji.

Današnji nedolazak premijerke na Kornat Kalmeta je obrazložio njezinim zdravstvenim stanjem. Rekao je da ima problema s koljenom te da teško hoda, zbog čega je i odlučila jučer bez nazočnosti javnosti odati počast poginulim vatrogascima obilaskom njihovih grobova.

Predsjednikov izaslanik Borislav Vučković na novinarski upit kada će obiteljima poginulih biti uručeno odličje koje je hrvatski predsjednik dodijelio prije godinu dana rekao je kako će se to dogoditi kad se steknu uvjeti. Predsjednikov ured bio je u kontaktu s obiteljima, ali još ništa nije dogovoreno, rekao je Vučković.

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin izjavio je kako se u hrvatskom vatrogastvu nažalost ništa nije promijenilo u odnosu na prije dvije godine. Istina, vatrogasci su bolje opremljeni, ali još nije donesen novi zakon o vatrogastvu, rekao je Jurin.

Obilježavanje druge obljetnice kornatske tragedije završit će sutra u Vodicama mimohodom sjećanja, a u Tisnom bit će služena misa zadušnica za poginule vatrogasce.