KAP DOBROTE

Premijerka Kosor dodijelila nagrade za volontiranje

05.12.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor danas je na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva u zgradi vlade uručila Državne nagrade za volontiranje Miri Krajnović, koja više od dvadeset godina pomaže starima i nemoćnima, te Udruzi mladeži Selce, koja svojim radom potiče mnoge mlade da volontiraju.

Mira Krajnović, iz katoličke udruge "Kap dobrote" obilazi starije osobe u njihovim domovima i u domovima za stare i nemoćne, ponajviše pomažući nepokretnima, siromašnima i teško bolesnima, a mnogima od njih je i spasila život. Za nju je to smisao i način života, a odlikuju je ljubav, požrtvovnost i samozatajnost, istaknuto je prigodom dodjele.

Udruga mladeži Selce osnovana je 1998., a okuplja pedesetak mladih koji pomažu u rješavanju problema mladih, upoznaju ih s hrvatskom tradicijom te pokazuju kako volontiranje može biti spoj učenja, zabave i borbe za opće dobro, rečeno je.

Čestitavši dobitnicima premijerka Kosor poželjela im je da budu i dalje ustrajni i hrabri, te da po uzoru na njih još više hrvatskih studenata i učenika počne volontirati. Vaš doprinos daje nam još više snage i elana da budemo još oštriji i beskompromisniji prema onima koji egoistično misle samo na sebe, dodala je.

Volonteri širom svijeta važna su spona koja povezuje građane te jača solidarnost i povjerenje na lokalnoj razini, a više ih je od 140 milijuna, rekao je Igor Vidačak u ime Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva. Po nekim procjenama rad volontera godišnje globalnom gospodarstvu doprinosi s oko 400 milijardi dolara, a njihov je ekvivalent tri do pet posto ekonomski aktivnog stanovništva. Ocijenio je da bi se ubuduće trebao napraviti iskorak, među ostalim, u priznavanju volonterskog rada pri zapošljavanju i upisu u obrazovne institucije.

Tomislav Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, rekao je kako je vlada u proteklom razdoblju napravila mnogo na području volontiranja, najavivši nastavak takvih aktivnosti i iduće godine, koja je Europska godina volontiranja.

Državne nagrade dodjeluju se tradicionalno na Međunarodni dan volontera, 5. prosinca, pojedincima i pravnim osobama koji su doprinijeli poboljšanju kvalitete života svojih sugrađana, te utjelovili vrijednosti društva kao što su altruizam, solidarnost i preuzimanje odgovornosti za rješavanje problema zajednice u kojoj žive.